Hvad er forbindelsen mellem galdeblæren og oppustethed?

Hovedforbindelsen mellem galdeblæren og oppustethed er, at mange galdeblæreforstyrrelser forårsager oppustethed og abdominal ubehag som et primært symptom. Disse kan omfatte galdesten, galdeblære sygdom, og meget sjældent, kræft. Opblødning kommer som følge af dårlig eller langsom fordøjelse, og galdeblæren er et organ, der hjælper med fordøjelsen. Derfor, hvis galdeblæren virker, fungerer fordøjelseskanalen ofte ikke korrekt.

Gældstænger er oftest årsag til smerte i galdeblæren og oppustethed. Galdeblæren er et lille organ, der opbevarer galde produceret af leveren. Denne galde udskilles i fordøjelseskanalen og hjælper tyndtarmen med at nedbryde fødevaren effektivt. Sten og andre problemer kan forhindre galde fra at blive udskilt korrekt, nedsætte fordøjelsen og ofte føre til oppustethed, forstoppelse, mavesmerter og gas. Mange gange skal stenene fjernes via kirurgi.

Nogle gange kan problemer med galdeblæren og oppustethed sammen med andre fordøjelsesproblemer fortsætte, efter at gallesten er fjernet. Der er særlige kostvaner til dette problem for at gøre fordøjelsen nemmere, men i mange tilfælde skal galdeblæren fjernes fuldstændigt. Dette er en ret rutinemæssig operation, men kræver et ophold på hospitalet for genopretning. Efter fjernelse er patienten normalt forpligtet til at spise en restriktiv diæt, indtil kroppen justerer. Dette indebærer normalt at begrænse de fleste fedtstoffer og spise let at fordøje fødevarer.

Kræft i galdeblæren og oppustethed kan også være relateret, selv om dette er sjældnere end galdesten. Bloat kan komme som følge af nedsat fordøjelse som med sten eller på grund af tumorvækst, der skubber på omgivende væv. Kirurgi er ofte påkrævet for at fjerne tumoren og er generelt efterfulgt af kemoterapi eller stråling, hvis kræftceller stadig er til stede.

Patienter med galdeblærersygdomme og ubehag kan prøve specielle kostvaner, inden de vælges til fjernelse. Naturlige midler kan også være gavnlige for nogle, afhængigt af mængden og størrelsen af ​​sten. I nogle tilfælde kan gallestenene gå væk alene, hvis de er små og ikke forårsager ekstrem smerte. Andre tidspunkter kan andre komplikationer end gastrointestinal oprør forekomme, og kan omfatte en stigning i leverenzymer eller leversten.

Enhver opblødning eller mavesmerter, der ikke går væk med ordentlig kost, motion og væskeindtag eller smerter, der er alvorlige, bør vurderes af en sundhedspersonel. Gallstenrelateret smerte forekommer ofte i den øverste del af maven på højre side, selvom oppustethed kan forekomme i ethvert område af fordøjelseskanalen. Gallestener er normalt ikke alvorlige, men de kan forårsage komplikationer, hvis de ikke behandles.