Hvad er forholdet mellem pulmonal og systemisk cirkulation?

Pulmonal og systemisk kredsløb er to separate kardiovaskulære systemer til fordeling af oxygenholdigt blod fra hjertet og lungerne gennem hele kroppen. Blodet, som er returneret til hjertet fra kroppen via venerne, er blevet udtømt af ilt eller deoxygeneret, og skal modtage ilt igen i lungerne, inden de genudsendes tilbage til kroppen. Lungecirkulationen er den proces, hvormed det deoxygenerede blod pumpes fra hjertet til lungerne, modtager ilt der og pumpes tilbage i hjertet. Systemisk cirkulation er den proces, hvormed dette oxygenerede blod pumpes fra hjertet og fordeles via arterierne gennem hele kroppen og leverer ilt og andre vigtige næringsstoffer til organer, muskler og andre væv, der kræver det. Det vender derefter tilbage til hjertet af venerne, hvor processen med lung og systemisk omsætning begynder igen.

Den vej, blodet tager under lungecirkulationen, kaldes lungekredsløbet. Det begynder i højre atrium, hjertets øverste højre kammer, hvor iltudtømt blod deponeres af den overlegne vena cava, den store vene kommer ind i toppen af ​​hjertet. Herfra pumpes den ind i højre ventrikel, kammeret under, ved hjælp af tricuspidventilen og derefter ud af hjertet gennem semilunarventilen. Det går så ind i lungearterien, et stort blodkar, der transporterer blodet op og ud til hver lunge. Dette er den eneste arterie i kroppen, der transporterer deoxygeneret blod under lunger og systemiske kredsløb, et job normalt udført af vener og mod, ikke væk fra hjertet.

Når det når lungerne, gennemgår blodet en proces, der kaldes åndedræt, hvorved lungerne trækker kuldioxid fra blodet og erstatter det med ilt fra den indåndede luft. Dette nyligt iltede blod bæres derefter tilbage til hjertet af fartøjer kendt som lungevene, som kommer ind i venstre side af hjertet via venstre atrium. Lungekredsløbet i systemet med pulmonal og systemisk cirkulation afsluttes derefter.

For at starte det systemiske kredsløb pumpes iltrige blod fra venstre atrium ned til venstre ventrikel, hvor det udgår fra hjertet ved hjælp af aorta. Efter at have passeret semilunarventilen og kommer ind i aorta, den største blodkar i kroppen, transporteres den op ad den stigende aorta mod aortabuen, hvor det følger forgrening af blodkar, der forsyner hoved, nakke og arme. Meget af dette blod omdirigeres nedad af den nedadgående aorta, hvor den leverer alle kropsstrukturer fra brystet ned. Når dette blod har leveret dets ilt til vævene, der har brug for det, vender det tilbage via vener til hjertet, hvor det aflejres af vena cava i højre atrium. Således begynder cyklusen af ​​pulmonal og systemisk cirkulation igen.