Hvad er forskellen mellem axoner og dendritter?

Ca. 100 mia. Neuroner er til stede i centralnervesystemet, og forbindelserne eller synapserne mellem disse neuroner kan variere fra nogle få hundrede til så mange som 200.000 forbindelser. De tre hoveddele af neuroner er soma eller cellekroppen, axon og dendritter. Selvom axoner og dendritter udfører nerveimpulser, varierer de med hensyn til struktur, sammensætning, funktion og antal. Med disse forskelle er axoner og dendriter i stand til at opretholde den effektive funktion af nervesystemet.

Axoner og dendritter er forskellige med hensyn til struktur. Udtrykket dendrit er afledt af den græske dendron, hvilket betyder træ. Mikroskopisk har dendritter et trælignende udseende, er stærkt forgrenede og har flere bolte, terminalknapper eller synaptiske knapper. Disse knapper giver dendrit et groft udseende. Dendritternes grene er placeret i nærheden af ​​cellelegemet.

Hver neuron har typisk en enkelt lang og slank axon, der grener langt fra cellelegemet. Axonen strækker sig fra cellelegemet til neuronets terminale ende. Axons mangler terminalknapper og har en radius, som forbliver konstant gennem deres længder, hvilket fører til et relativt glat udseende.

Med hensyn til sammensætning har dendritter ribosomer, men mangler myelin, mens axoner har myelin, men mangler ribosomer. Denne forskel i sammensætning afspejler forskellen i funktionen af ​​axoner og dendritter. En dendrit fungerer i modtagelse af flere nerveimpulser fra naboceller, og en axon virker i transmissionen af ​​nerveimpulser væk fra cellelegemet. Tilstedeværelsen af ​​myelin i axoner fremskynder signaloverførslen. Med hensyn til tal er der flere dendritter end axoner.

Forgreningsstrukturen af ​​dendritter fører til et stort overfladeareal til at forbinde med andre neuroner og til at modtage flere indgange fra andre celler. Når disse synaptiske indgange er behandlet af cellelegemet, sendes en enkelt udgang gennem axonen mod den næste neuron eller mod et effektororgan. Axonen kan være så kort som 0,0004 tommer (10 mikrometer), men kan nå op til 157,5 tommer (4 m) i store dyr.

For at lette den hurtige ledning af impulser leds neuronen ofte af en Schwann-celle, som frembringer myelinkappen, der vikler rundt om axonen. Fra axonterminal af en neuron til dendrit af en anden neuron, bevæger impulsen sig gennem en synapse, som er omkring 200 til 300 Ångstrede. Denne hele proces forekommer i alle neuroner, uanset om de fører impulser mod hjernen eller mod de perifere væv.