Hvad er forskellen mellem en kronisk og akut medicinsk tilstand?

Der er en vis misforståelse, når læger eller lægfolk bruger udtrykket akut eller kronisk medicinsk tilstand. Dette har meget at gøre med det faktum, at nogle gange refererer til sig selv som akut smerte, og akut kan defineres som svær, i nogle tilfælde. Problemet er, at mange mennesker, der har kronisk lidelse, kan være i alvorlig smerte, så forskellene skal forstås mere.

I grunden er en akut medicinsk tilstand en, der normalt er kortvarigt med pludselige indtræden. Hvis du skærer dig selv eller bliver forkølet, betragtes disse som akutte forhold. De opstår som regel uden varsel.

I modsætning hertil er den kroniske medicinske tilstand en, som varer lang tid og udvikler sig langsomt. Hvis du har kronisk smerte, betyder det, at du lider af smerte over en længere periode. Hvis du har en kronisk tilstand, kan det være en, der varer en levetid. De fleste autoimmune sygdomme som HIV, Lupus eller Hashimotos sygdom er karakteriseret som kronisk, mens den gennemsnitlige forkølelse eller influenza er akut. Der er en ende i sikte, og du vil komme sig. Dette betyder ikke, at denne type tilstand nødvendigvis er livslang. Mange mennesker gendannes fra kroniske lidelser, men det kan tage længere tid end at genoprette sig fra en akut sygdom.

Akut kan også henvise til den første fase af en sygdom eller dens begyndelse af symptomer. Desuden er nogle betingelser kroniske, selvom der ofte er remission af symptomer. For eksempel kan du begynde at få migræne. Selv om der var dage, får du ikke migræne, men du fortsætter med at få dem konsekvent, du vil lide af kroniske migræne, fordi symptomerne fortsætter med at dukke op. Alternativt kan du have en migræne lejlighedsvis eller bare have en, i hvilket tilfælde tilstanden vil blive betragtet som akut.

Nogle sygdomme kan begynde som akutte medicinske tilstande og blive kroniske. Scarlet feber forårsaget af strepvirus, når ubehandlet med antibiotika, kan skabe utilstrækkelig hjertefunktion ved at skabe bakteriel endokarditis, bakterieceller vokser i hjerteventilerne. Før adventen af ​​antibiotika døde mange mennesker år efter at have skarlagensfeber på grund af denne type infektion. Hvad der begyndte som akut scarlet feber blev en kronisk tilstand.

En akut skade kan også forårsage kronisk lidelse. Hvis du har ramt ryggen, og behandlingen efterlader dig med resterende smerte, mange måneder efter skaden, har du udviklet kronisk medicinsk smerte. En anden type kronisk sygdomstilstand forårsaget af indledende akut skade er resterende lammelse efter en ulykke. Hvad begynder som akut bliver kronisk.

Med god medicinsk indgriben bliver mange akutte forhold aldrig kroniske medicinske tilstande. I nogle tilfælde er sygdom eller skade imidlertid så alvorlig, at den ikke kan helbredes eller behandles fuldt ud med lægehjælp. Kroniske, uhelbredelige sygdomme eller skader er palliated, i betragtning af, hvilken omhu det er muligt at hjælpe patienter med at leve som normalt et liv som muligt.