Hvad er thrombin?

Trombin er et koagulationsprotein, som er til stede i blodet hos mennesker og andre dyr. Det er et nøgleprotein i thrombrogenese, hvilket er den proces, hvormed blodpropper er skabt. Trombrogenese er kun et trin i hæmostase, hvilket er den overordnede proces, hvormed blødning på grund af skade på blodkar er stoppet.

Når små blodkar er beskadiget, udløses en vasospasme, skibens væg er glatte muskler kontrakt. Denne reaktion alene vil næsten øjeblikkeligt reducere blodtab. En anden reaktion, der forekommer, er en dannelse af en blodpladeplug på skadestedet. Denne blodpladestik kan være tilstrækkelig til at begrænse blodtab til minimale pause. For at standse blødningen i større skader må der dog dannes blodpropper.

Blod indeholder en forsyning af forskellige koagulationsfaktorer, med nogle af de faktorer, der stimulerer koagulering og andre begrænser det. Normalt indeholder blod mere begrænsende end stimulerende faktorer, så blodet flyder frit. I tilfælde af en skade eller et traume er forholdene imidlertid gunstige for de faktorer, der kan forårsage koagulering. I en større hændelse kan en kæde af begivenheder blodet koagulere i et forsøg på at forhindre overdreven blodtab. Den del, som thrombin spiller i denne kæde, er at udløse en reaktion, der forårsager fibrinogen, som er plasmaopløseligt, til at blive omdannet til ikke-plasmaopløselige fibrinstykker.

Denne nyligt dannede fibrin danner lange tråde, som derefter klæber til de beskadigede blodkarers åbne overflader. Gennem denne proces dannes en meshlignende struktur på skadestedet. Strukturen fanger blodceller og blodplader, cellerne og blodpladerne koagulerer, og processen danner en blærende klump.

I en anden virkning af denne proces fremstilles protrombinaktivator i en mængde, der står i forhold til mængden af ​​skade. Aktivatoren virker på protrombin, som er en forstad til thrombin, for at omdanne protrombin til thrombin. Prothrombin produceres i leveren, afhænger af, at vitamin K skal produceres og normalt findes i plasma. Tilstedeværelsen af ​​thrombin i sig selv vil forårsage mere protrombin at omdanne til thrombin og fortsætte koagulationsprocessen. Blodstrømmen bærer sædvanligvis ekstra trombin fra skadestedet, hvilket begrænser dannelsen af ​​for stor af en blodproppe.

Dette protein er involveret i andre kropslige processer end dannelse af blodpropper. I andre roller end trombogenese virker den i sårheling og betændelse. Andre processer, som det involverer, omfatter udvikling og vedligeholdelse af hjernen.