Hvad er vævsvæske?

Væskevæske, også kendt som interstitialvæske, er en væske, som omgiver cellerne fra mennesker og andre dyr. Væsken har en række funktioner relateret til kroppens homeostase. Den er dannet omkring kapillærerne på grund af osmotisk tryk og genbruges konstant gennem lymfesystemet. Hvis kroppen ikke kan behandle væsken, kan forringende og muligvis livstruende tilstande forekomme.

Mange funktioner er nødvendige for kroppens celler at overleve og arbejde sammen, stole på vævsvæske. Den første er støtte. Celler suspenderet i væske er beskyttet mod skader forårsaget af vibrationer i et dyrs bevægelse. Endnu vigtigere virker det som et medium for celler til at sende kemiske meddelelser til hinanden. En relateret funktion er, at væsken fungerer som et affaldshåndteringssystem for hver celle, den omgiver.

Væskevæske skabes gennem osmotisk tryk i kroppens kapillærer. I osmose vil vand naturligt strømme fra et område med lav opløsningskoncentration til høj opløsningskoncentration, hvis en permeabel membran adskiller de to områder. Blodkapillarier er en perfekt membran til interstitiel væske. En konstant flydende blodbanen sammen med en høj koncentration af opløste stoffer i blodet sikrer, at osmotisk tryk opretholdes imellem blod og vævsvæsken lige uden for kapillæren.

Ligesom blodet der kommer fra, cirkuleres vævsvæske gennem hele kroppen. Lymfesystemet, en hovedkomponent i kroppens immunsystem, cirkulerer vævsvæske tilbage i blodbanen, hvor cyklussen begynder igen senere. Dette system er baseret på et dyr, der opretholder en passende hydrering.

Selvom forårsaget af en parasit er elefantiasis et glimrende eksempel på, hvad der sker, når lymfesystemet ikke konstant kan genanvende interstitialvæske. Elephantiasis præsenterer som ekstrem hævelse af ben og kønsorganer. Kun disse områder påvirkes, da tyngdekraften trækker væske til det laveste punkt. Tilstanden kan behandles gennem antibiotika. Selvom hævelse reduceres efter behandling, er langvarige kosmetiske og funktionelle bivirkninger mulige afhængigt af, hvor længe en patient venter før behandling.