Hvad er venøs distension?

Venøs distension opstår, når venerne svulmer, fordi der er et større volumen blod, der bevæger sig gennem dem, end der burde være. Der er en række årsager til, at vener og arterier kan forandre sig, og en af ​​de mere alvorlige årsager er hjertesygdomme. Læger observerer ofte jugularvenen i patientens hals som en del af processen med at diagnosticere denne sygdom. Hvis venen virker hævet, er dette en stærk indikator for, at blodtrykket er for højt, og at hjertet ikke fungerer normalt.

Selvom venerne er designet til at bære et bestemt optimalt blodvolumen gennem kroppen, vil tilstedeværelsen af ​​mere eller mindre blod få venerne til at udvide eller indgå i overensstemmelse hermed. Når der er mere blod end normalt, kan en patient opleve venøs distension. Volumenet af blod svinger under normale omstændigheder, så en svag hævelse i venerne kan ikke være årsag til alarm. Når store blodårer spredes mærkbart, kan det imidlertid være et symptom på sygdom.

Patienter med kongestiv hjertesvigt har ofte venøs distension. I denne tilstand er blodgennemstrømningen i hele kroppen kompromitteret, fordi hjertet ikke er i stand til at pumpe nok blod gennem blodkarrene. Når nyrerne ikke kommer i kontakt med nok blod, beholder de salt som en måde at trække mere væske ind i blodbanen, øge blodvolumenet og under normale omstændigheder rette op på problemet med utilstrækkelig blodgennemstrømning. Hos patienter med kongestiv hjertesvigt forhindrer retentionen af ​​yderligere salt desværre problemet, fordi det forårsager forstyrrelse af venerne.

Når venerne er hævede, er patientens blodtryk højere, end det burde være. Blodtryk er trykket som blodet placerer på venerne og arterierne og er naturligvis højere, hvis der er så meget blod, som bevæger sig gennem disse skibe, at væggene skal udvides for at rumme det. Venøs udstansning kan stresse venernes vægge, hvilket fører til brud, der kan dræbe eller alvorligt skade en patient.

De fleste åre er begravet dybt inde i kroppen, hvilket gør det vanskeligt for læger at observere venøs distension. Jugularvenen i nakken er imidlertid en stor vene, der ligger tæt på overfladen af ​​huden. Når denne vene er udstrålet, kan det synes at være hævet. En læge kan observere blodgennemstrømning gennem denne ven for at tilnærme trykket på væggene. Hvis jugular distension er alvorlig, kan det være en stærk indikator for, at en patient har hjertesvigt.