Hvad er forbindelsen mellem simvastatin og diabetes?

Videnskabelig forskning indikerer en sammenhæng mellem patienter, der tager høje doser af simvastatin og diabetes. De højeste doser af denne kolesterol-svækkende medicin hjælper med at forhindre hjertesygdomme og slagtilfælde hos højrisikopatienter. Sterke doser af simvastatin har imidlertid også vist sig at øge risikoen for at udvikle type 2 diabetes. Da simvastatin er effektivt til at reducere kardiovaskulære hændelser, bør patienter ikke stoppe med at tage denne medicin før rådgivning med deres læger. Simvastatin markedsføres under mærket Zocor® i USA.

Simvastatin er en type lægemiddel kaldet statin eller en HMG-CoA reduktase hæmmer. Det bremser kroppens produktion af kolesterol og forhindrer det i at bygge op på arterievægge. Kolesterolopbygning kan blokere blodgennemstrømningen til dele af kroppen, herunder hjerte og hjerne. Ved at reducere mængden af ​​kolesterol og fedtstoffer i blodet nedsætter denne medicin risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. Simvastatin kan også reducere behovet for korrigerende kirurgi hos personer med stor risiko for at opleve en kardiovaskulær hændelse.

Videnskabelige undersøgelser, der omanalyserer fem kliniske forsøg med næsten 33.000 patienter, har etableret en forbindelse mellem simvastatin og diabetes. Patienterne, der fik høje doser, oplevede en nedsat risiko for en hjertesygdom med omkring 16 procent. De stærkeste doser af lægemidlet øger patientens risiko for at udvikle type 2-diabetes med ca. 12 procent sammenlignet med placebo. Type 2 diabetes rammer mere end 25 millioner mennesker alene i USA.

Ifølge denne undersøgelse var der en yderligere sag med type 2-diabetes for hver 498 patienter, der tog en høj dosis simvastatin i 12 måneder eller mere. Omkring tre patienter fra 498 blev spart store kardiovaskulære hændelser. I alt udviklede omkring 8,4 procent af patienterne i de kliniske forsøg sygdommen, selv om nogle tog en moderat dosis af lægemidlet. Ingen af ​​patienterne havde udviklet diabetes før undersøgelsen.

Der er ingen endelig forklaring på denne forbindelse mellem simvastatin og diabetes. Mange af de faktorer, der bidrager til hjerte-kar-sygdomme og behovet for at tage simvastatin, bidrager også til type 2-diabetes. Det er muligt, at disse personer på simdastatinbehandling med høj dosis var prædisponerede for at udvikle sygdommen. Der har været spekulationer om, at diabetes kan have været udløst af en stillesiddende livsstil som følge af simvastatin-induceret muskelsårhed. Typen af ​​statin påvirker ikke diabetesrisikoen, kun doseringen.

På trods af denne sammenhæng mellem simvastatin og diabetes er fordelene ved at tage lægemidlet for at forhindre kardiovaskulære hændelser opvejer risikoen for at udvikle sygdommen hos de fleste patienter. Patienter og læger bør diskutere muligheden for at udvikle diabetes ved bestemmelse af passende dosis af simvastatin og nødvendige livsstilsændringer. Patienter, der for øjeblikket tager simvastatin, bør ikke pludselig stoppe deres behandling uden at konsultere deres sundhedsudbydere.

Denne medicin anvendes en gang til tre gange dagligt i tabletform. Patienter begynder normalt med en lav dosis, der gradvist øges, indtil det mest effektive niveau for den enkelte er nået. Simvastatin er mest effektivt som en del af en livsstilsændring, der omfatter et lavt kolesteroltal, lavt fedtindhold og øget motion. Almindelige bivirkninger er primært gastrointestinale som forstoppelse og kvalme. Personer med leversygdom bør ikke tage simvastatin.

Ud over sammenhængen mellem simvastatin og diabetes har USAs Fødevareforvaltning meddelt sundhedspersonale, at de højeste doser af denne statin også kan forårsage myopati. Personer, der tager 80 milligram dagligt, har en øget risiko for at udvikle muskelskader, især i løbet af det første behandlingsår. Faktorer, som påvirker risikoniveauet, omfatter genetisk disposition for simvastatinrelateret myopati og interaktioner med andre lægemidler. Nogle former for myopati, herunder rhabdmyolyse, kan forårsage større organsvigt. Dosen på 80 milligram er reserveret i USA for kun de patienter, der har taget det i mere end et år uden tegn på myopati.