Hvad er megakaryocyt?

Megakaryocyt er en stor blodcelle, der stammer fra knoglemarven. Inde i megakaryocyt brydes cellens hovedstof, kendt som cytoplasma, op i små fragmenter til dannelse af blodplader eller trombocytter. Blodplader er involveret i blodkoagulering og reparation af blodkar, og findes på skadesteder. Megakaryocytter er i stand til at forme deres cytoplasma i lange fremspring, der strækker sig gennem hullerne mellem celler i en blodkarvæg. På den måde frigiver de blodplader i cirkulationen.

Stamceller i knoglemarv udvikler sig til umodne celler kaldet megakaryoblaster, der igen udvikles til megakaryocytter. Megakaryocyt er den største celle, der stammer fra knoglemarv og er af stor størrelse, mindst ti gange større end en rød blodlegeme. Det har en kerne, der er uregelmæssig i form, og som indeholder meget mere DNA end kernerne i normale celler.

En struktur kendt som Golgi-komplekset findes inden i megakaryocytens cytoplasma. Golgi-komplekset fremstiller proteiner, hvoraf nogle senere findes i blodplader i form af blodpladegranuler. Blodplade granuler er involveret i blodkoagulation. De bruges også i en proces, hvor blodplader holder sig til cellerne, der foring blodkarrene, for at reparere huller.

Blodplanter overlever normalt i omkring ti dage, og hver megakaryocyt vil typisk producere ca. 4.000 blodplader i løbet af dets levetid. Ca. to tredjedele af blodplader er normalt i omløb, med resten indeholdt i milten. Blodplader produceres løbende for at erstatte de døde, og hos et sundt individ opretholdes et stabilt niveau i blodet. Nogle gange opstår der sygdomme, der påvirker megakaryokter, og disse har en efterfølgende virkning på blodpladeproduktion.

Ved trombocytopeni er antallet af blodplader lavere end normalt, og dette kan skyldes problemer med deres produktion, et fald i blodpladens levetid eller en relativ sænkning i antal, når blodet er fortyndet. En årsag er en fejl i processen, der frigiver blodplader fra megakaryocyt. Blodpladerne forbliver fikseret til cytoplasma og færre ender i cirkulationen. Symptomer på trombocytopeni omfatter overdreven blødning og røde pletter på huden. Behandlingen vil variere afhængigt af den specifikke årsag.

Primær thrombocytose er en sygdom, hvor der er overproduktion af megakaryocytter, med en deraf følgende abnorm stigning i antallet af blodplader. Milten kan forstørres, og der kan være andre tegn som blødninger, især i tarmen og trombose eller koagulationsdannelse, inde i store blodkar. Medmindre der opstår komplikationer, kan lidelsen behandles med succes med lægemidler, som nedsætter blodpladeproduktionen.