Hvad er vasodilatation?

Vasodilatation, også kaldet vasodilation, er udvidelsen af ​​blodkar, der opstår, når musklerne i sådanne vats vægge bliver afslappet. Vasodilatation kan forekomme af mange forskellige årsager, fra lægemidler til motion. Det er det modsatte af vasokonstriktion, hvorved blodkarrene sammentræk og smalter. Udvidelsen af ​​blodkar fører til et fald i blodtrykket, mens forstyrrelsen af ​​blodkar fører til en stigning. Enhver proces kan begrænses til et enkelt organ eller organsystem, eller det kan ske gennem hele kroppen.

Alt der fører til vasodilatation er kendt som en vasodilator. Vasodilatorer kan være naturlige eller kunstige, og de kan være interne eller eksterne. Nogle lægemidler er vasodilatorer, som normalt bruges til at kontrollere højt blodtryk. Udtømning og indsnævring af blodkar forekommer næsten nonstop baseret på den mængde blod, der er nødvendigt i en given del af kroppen på et hvilket som helst tidspunkt. Det kan også forekomme på grund af forskellige hormoner eller signaler i nervesystemet.

Narkotika, der fremkalder denne tilstand, bruges almindeligt til at behandle flere forskellige tilstande. De anvendes ofte til behandling af hypertension, en tilstand, hvor man vedvarende har meget højt blodtryk. De kan også bruges til at behandle hjertebetingelser som angina og kongestiv hjertesvigt ved at opretholde et lavere, sundere blodtryk. Vedligeholdelse af et lavere blodtryk ved brug af medicin, der fører til vasodilatation, kan reducere risikoen for mange forskellige hjerterelaterede sygdomme hos dem med unormalt højt blodtryk.

I nogle varmblodede dyr er denne proces en metode, ved hvilken en konsistent, sund temperatur opretholdes. Når det eksterne miljø er meget varmt, vil nogle af blodkarrene fra sådanne dyr udvide og omdirigere varmt blod til dyrene eller ekstremiteterne af dyrene. Når det varme blod er tæt på huden, kan varmen komme ind i miljøet og afkøle dyret til bedre temperaturer. Når det ydre miljø er koldt, kan vasokonstriktion forekomme og have den modsatte virkning, idet det varme blod holdes omkring dyrets vitale organer.

Der er mange forskellige ting indenfor og uden for den menneskelige krop, der kan forårsage vasodilatation. Indenfor er histamin og mælkesyre blandt de mange forskellige kemikalier, der kan få blodkarene til at udvide. Trænings- og muskelarbejde kan også medføre udvidelse af nogle blodkar. Eksterne årsager kan være så simple som manglende overdreven mængde støj og lys. Tetrahydrocannabinol (THC), den aktive komponent i marihuana, forårsager også mild vasodilatation og fører til en rødme af øjnene hos marihuana brugere.