Hvad er behandlingen for cyanose?

Behandling for cyanose involverer typisk at adressere den underliggende tilstand, der forårsager en blålig farve til huden, negle senge eller næsepassager. Læger ordner normalt test for åndedræts- eller cirkulationsproblemer for at bestemme den korrekte behandling. De kan også undersøge udsættelse for forgiftninger eller ekstrem kulde, når de udarbejder en behandlingsplan.

Cyanose udvikler sig, når iltniveauet i blodet falder for lavt. Hemoglobin i blod giver det en lys, rød farve og tillader ilt at cirkulere gennem hele kroppen. Oxygenmolekyler klæber til hæmoglobin, der bærer nødvendigt ilt til arterier og mindre kapillarer. Når denne vigtige gas er blevet fordelt gennem kredsløbssystemet, vender blod tilbage til lungerne.

Behandling af cyanose forårsaget af lav temperatur kan være så simpelt som at opvarme patienten for at genoprette blodgennemstrømningen. Hvis betingelsen stammer fra eksponering for bly, sølvprodukter eller kemisk forgiftning, er eliminering af kontakt med disse elementer typisk det første trin i behandlingen. Hvis der mangler luft eller nedsænkning forårsaget cyanose, kan kardiopulmonal genoplivning være vellykket, hvis det påbegyndes inden for få minutter.

Flere lungeproblemer kan føre til, at huden bliver blå. Behandling for disse tilstande kan adressere astma, lungebetændelse, kronisk obstruktiv lungesygdom eller croup. Når den medicinske tilstand forbedres, går cyanosen typisk væk, fordi iltniveauerne bliver tilstrækkelige. De første tegn på cyanose fra åndedrætsbesvær kan omfatte en blå farvetone til næse, fødder, ører og omkring munden. I nogle patienter virker tånegle og negle blå, når ilt ikke når ekstremiteter.

Åndedræt kan også blive deprimeret af medicin klassificeret som beroligende midler. Hvis cyanosen forårsaget af overdosering af lægemidler eller blanding af narkotika med alkohol, kan behandling omfatte pumpning af stoffer fra maven eller administration af en modgift til modvirkning af lægemidlets virkninger. Disse patienter modtager typisk ilt for at bringe niveauerne tilbage til det normale.

Hjerteproblemer kan også fremkalde symptomer på cyanose. Hvis hjertet ikke kan pumpe tilstrækkeligt blod til at iltge kroppen, så kræver behandlingen, at der skal identificeres årsagen. Medicinering til at slappe af arterier eller for at tynde blodets konsistens, kan genoprette tilstrækkelig blodgennemstrømning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgi for at omgå en blokering, der begrænser cirkulationen.

Foruden blålig hud oplever nogle patienter svaghed og besvimelse, når cyanose sættes i. De kan føle sig lettehårede som det første tegn på lave iltniveauer i blodet. I milde tilfælde kan lidelsen være svært at diagnosticere. Læger måler almindeligvis puls oxygen og blodgasniveauer for at øge kliniske observationer. Brystrøntgenstråler og elektrokardiogrammer kan identificere hjerteforhold, der forårsager lave iltniveauer.