Hvad er forskellen mellem anæstesi og sedation?

Anæstesi og sedation er relateret og kan begge bruges under medicinske procedurer, men de er designet til forskellige funktioner. Anæstesi mindsker følsomheden overfor smerte og kan gøre folk opmærksomme på smerte, afhængigt af hvilken medicin der anvendes og proceduren involveret. Sedation skaber en mere afslappet tilstand og kan endda forårsage, at en patient falder i søvn under en procedure. Udviklingen af ​​anæstesi og sedation var et vigtigt skridt i medicinsk praksis, hvilket gør det muligt at udføre kirurgiske procedurer, håndtere smerte mere effektivt og håndtere patienter, der oplevede angst og stress.

Ofte kombineres anæstesi og sedation i en procedure. Sederingen bruges til at holde patienten komfortabel eller for at få patienten til at falde helt i søvn, mens anæstesi forhindrer patienten i at opleve smerter. Smerter kan blive så alvorlige, at det kan sende patienten til chok – en uønsket omgang – og smerte kan også forstyrre en procedure, da patienterne kan ryste eller græde som svar på smerten. Ved anæstesi og sedation til smertebehandling og for at holde en patient komfortabel, bliver det lettere at fokusere og kan reducere komplikationer for patienten.

Anæstesi kan anvendes alene til mindre procedurer, i form af lokal eller regional bedøvelse. I dette tilfælde anvendes smertebehandling til det område af et legeme, hvor lægen vil arbejde, som kæbek regionen omkring en rotet tand til tandbehandling. Området undersøges før proceduren for at bekræfte, at patienten ikke kan føle sig, og smertelindringen vil blive justeret efter behov under proceduren.

Hvis en patient sandsynligvis vil udvikle angst og stress, kan sedation bruges til at sætte patienten i et mere afslappet humør. Mange sedativer bidrager også til hukommelsestab, sløret minder om proceduren for patienten. Patienter på beroligende midler kan føle sig roligere. Afhængigt af niveauet af sedation kan patienter deltage i proceduren og reagere, eller de kan i vid udstrækning være ufølsomme.

Generelt bedøves patienten med en kombination af lægemidler designet til at fremkalde bevidstløshed, forhindre patienten i at bevæge sig og begrænse smerter. Patienten håndteres omhyggeligt, og en ventilator bruges til at trække vejret til patienten under proceduren, da patienten ikke kan trække vejret uafhængigt. Denne anestesi på højt niveau overvåges af en anæstesiolog eller uddannet anæstesi tekniker.

Ud over at blive brugt i kirurgi og procedurer, er anæstesi og sedation også nyttige til behandling af smerte, stress og spænding hos patienter. Patienter kan være forsynet med beroligende midler til at håndtere forhold som f.eks. Social angstlidelse, og patienter med kroniske smerteforhold kan modtage behandlinger som nerveblokke for at forhindre overførsel af smertesignaler.