Hvad er forskellen mellem osteomalacia og rickets?

Generelt er der ingen forskel mellem osteomalacia og rickets. De er begge forstyrrelser, hvor blødgøring og svækkelse af knogler opstår, normalt på grund af mangel på D-vitamin. Vitamin D er nødvendigt for, at kroppen korrekt absorberer calcium og fosfor, hvilket igen gør knoglerne stærke. Således, når der mangler vitamin D i kroppen, blødgør knoglerne og svækker, hvilket forårsager lidelsen kendt som både osteomalacia og rickets. Rickets er det udtryk, der bruges til at beskrive sygdommen, når det forekommer hos børn og osteomalakia er betegnelsen, der bruges til at beskrive sygdommen hos voksne.

Den menneskelige krop får D-vitamin gennem kost og udsættelse for sollys. Dem, der erhverver osteomalacia eller rickets på grund af deres kost omfatter dem, der ikke har et tilstrækkeligt indtag af mælkeprodukter og dem, der er vegetar. Desuden kan spædbørn, der ammer, undertiden udvikle rickets, fordi modermælk ikke giver nok D-vitamin. En livsstil, der involverer lidt eller ingen udsættelse for sollys, kan også forårsage osteomalacier eller rickets. Disse personer erhverver lidelsen ved at forblive indendørs for meget eller ved at leve i et klima med lidt sollys.

Osteomalacia kan også forekomme som følge af underliggende medicinske tilstande, der forstyrrer kroppens evne til at absorbere eller behandle D-vitamin. En person med kølsyge har for eksempel en tyndtarme med en beskadiget foring. Denne beskadigede foring kan ikke absorbere D-vitamin så effektivt som en sund foring, hvilket gør kroppen til at blive D-vitamin mangelfuld. Andre medicinske tilstande, der kan føre til osteomalacier eller rickets, omfatter cystisk fibrose, nyre- eller leverproblemer samt nogle kirurgiske indgreb, såsom gastrektomi. Desuden kan medicin, der anvendes til behandling af anfald, også forårsage forstyrrelsen.

Symptomer på disse lidelser omfatter knoglesmerter og muskelsvaghed; eksempler på knoglesmerter omfatter smerter i benene, nedre ryg og bækken. Rickets kan også få børn til at udvise forsinket vækst, såvel som skjolddeformiteter, såsom buede ben. Behandling for begge betingelser indebærer at tage vitamin D-tilskud, samt calcium- eller fosfortilskud, hvis det er nødvendigt; denne behandlingsmetode korrigerer normalt tilstanden. Underliggende forhold spiller også en rolle i behandlingen af ​​begge lidelser, og behandling af disse tilstande er afgørende for at hjælpe med D-vitaminmangel. Endelig kan bøjler eller kirurgiske procedurer korrigere nogle skeletdeformiteter hos børn.