Hvad er forskellen mellem oxycodon og morfin?

Oxycodon og morfin er to stærke smertestillende midler, der deler strukturelle ligheder og er begge alkaloider, som er nitrogenholdige organiske molekyler. De adskiller sig i, at morfin er en bestanddel af opium og er en del af en gruppe kemikalier kendt som opiater. Alle forbindelser, der har en lignende struktur til opiaterne, herunder dem, der syntetiseres kemisk som oxycodon, er kendt som opioider. Disse forbindelser varierer i deres metabolismetode, grad af bivirkninger og hyppighed af anvendelse som gademedicin.

Morfin opnås fra latexen af ​​opiumvalmuefrøpuder. Det rå opium indeholder en blanding af forbindelser. Morfin har længe været brugt som smertestillende og har spillet en nysgerrig rolle i medicin. I 1800’erne blev det ordineret af læger som en kur mod alkoholisme, da den blev betragtet som en mere godartet afhængighed. Det blev også kendt som “hærsygdommen” efter den amerikanske borgerkrig, da soldaterne kom hjem med krigsskader og efterfølgende morfinafhængighed.

Den opioide oxycodon syntetiseres fra thebaine, en anden alkaloid fundet i opium. Da morfin var så vanedannende, var der enighed om ikke at gøre morfinsubstitutter tilgængelige i pilleform. En anden forskel mellem oxycodon og morfin er, at sidstnævnte lægemiddel betragtes som “guldstandarden” til behandling af patienter med alvorlige kroniske sygdomme. Meget høje doser har vist sig at forlænge livet hos alvorligt syge kræftpatienter. Morfin anvendes også i hospitalsindstillinger for at lindre smerter efter operationen.

Oxycodon og morfin er forskellige i deres metabolismeform. I modsætning til morfin metaboliseres oxycodon af enzymer i leveren, der afgifter et antal receptpligtige lægemidler. Dette har flere implikationer for stoffets metabolisme. Andre lægemidler kan forstyrre oxycodons metabolisme. Der er også genetiske forskelle i, hvor effektivt disse enzymer afgrænser deres mål, hvilket fører til metabolisme, der enten kan være for hurtig eller for langsom.

En fordel ved oxycodon er, at den har færre bivirkninger end morfin. Sidstnævnte lægemiddel bringer en meget stærk følelse af glæde og eufori. Der er glæde efter at have taget oxycodon, men færre euforiske bivirkninger end at tage morfin. Dette burde få oxycodon til at være mindre vanedannende.

Gadetilgængelighed er en anden forskel mellem oxycodon og morfin. Da morfin er så sjældent foreskrevet til hjemmebrug, sælges den ikke almindeligvis på gaden. Der er stort antal receptioner fyldt for oxycodon i USA. Lægemidlet er tilgængeligt i en langsom frigivelsesform, kaldet OxyContin®, der er meget populær blandt rekreative stofbrugere. Der er et problem med teenagere, der stjæler disse piller fra familiemedicinskabinetter og derefter skifter til heroin, efter at de er gået på college.