Hvad er myometrium?

Myometrium er livmoderens muskelvæg. Dette lag ligger mellem endometriumet, hvilket er det indre lag af kirtler, der ligger i livmoderen, og det ydre membranagtige lag kendt som perimetrium. Den består hovedsagelig af glat muskel, men indeholder også bindevæv og blodkar. Hovedvejen af ​​livmoderen er dannet af myometriumvævet.

Under graviditeten strækker og udvider denne struktur sig for at imødekomme det voksende foster. Det tynder ud, men giver stadig struktur til livmoderen. Laget indeholder arterier, der modtager blod fra større arterier og derefter bærer det til moderkagen, der understøtter fosteret.

Når en graviditet er fuld sigt og det er på tide at føde, er myometrium nøglen til arbejdsprocessen. Musklerne skal indgå for at kunne skubbe barnet fra livmoderen. Når babyen er blevet leveret, vil myometriummusklene fortsætte med at indgå kontrakt for at skubbe placenta ud. Dette komprimerer også blodkarrene, hvilket minimerer blodtab efter levering.

Nogle gange mister musklerne tone, et problem kendt som livmoder atony. Dette kan forårsage problemer under og efter arbejdsprocessen, såsom manglende sammentrækninger og postpartumblødning. Atoni kan være resultatet af en række forskellige faktorer, såsom overbelastning af livmoderen på grund af flere fostre, arbejde, der er for hurtigt eller for langvarigt eller har født mere end fem gange.

Et fælles problem, der kan påvirke myometriumet, er udseendet af unormale masser, der er kendt som livmoderfibroider. Også kaldet leiomyoma, disse masser er godartede, hvilket betyder, at de ikke er en forstad til kræft, og hvis de forbliver små, forårsager de ofte ikke symptomer eller problemer. Da de vokser, kan de dog forårsage problemer som overdreven menstruationsblødning, smerte og forstoppelse. De kan også føre til infertilitet ved at blokere æggelederne eller forhindre implantation af et embryo. Fibroider må muligvis fjernes via kirurgi, og i nogle tilfælde kan der kræves fuld hysterektomi.

Kræft, der starter i myometriet, er kendt som livmoder sarkom. Denne type kræft er temmelig sjælden; størstedelen af ​​livmoderhalskræftene stammer fra endometrium. Som med mange kræftformer er tidlig detektion nøglen til at have en høj chance for overlevelse. Tumorer kan fjernes kirurgisk eller behandles med stråling eller kemoterapi.