Hvad er urethritis?

Uretrit er en medicinsk tilstand præget af en betændelse i urinrøret, som er et rør i den mandlige krop, der passerer urin og reproduktive væsker fra indersiden til ydersiden af ​​kroppen. Det findes også i den kvindelige krop, men det tjener kun at passere urin i denne kapacitet.

En person kan udvikle urethrit på en række måder. Bakterielle og virale infektioner er almindelige årsager, med de der er forbundet med seksuelt overførte sygdomme og urinvejsinfektioner er den typiske årsag. Eksempler på seksuelt overførte sygdomme, der kan føre til denne tilstand, omfatter cytomeglovirus og herpes. I nogle tilfælde kan tilstanden også være forårsaget af skade eller ved følsomhed over for kemikalierne, som findes i visse sædceller eller præventionskremer, gelé og skum.

Personer med flere seksuelle partnere er mere tilbøjelige til at udvikle denne tilstand. Manglende brug af kondom samtidig med at sex også sætter en person i højere risiko. Mens mænd mellem 20 og 35 år er mest berørt, kan det også påvirke kvinder i reproduktiv alder.

Mænd, der udvikler urethritis, oplever typisk et øget behov for at urinere, såvel som en brændende fornemmelse under vandladning. De kan også udvikle en gul eller klar udledning fra penis i moderate mængder eller føle en generel ømhed eller kløe i lyskeområdet. Desuden kan penis- eller lyskeområdet svulme, og manden kan føle smerte, når han ejakulerer eller udvikler blod i sæd eller urin. Feber, selvom det er sjældent, kan også ledsage urethritis.

Kvinder med denne tilstand kan også opleve brænding mens de urinerer, samt et øget behov for at urinere. De kan også udvikle feber og kulderystelser, føle mavesmerter og opleve opkastning og kvalme. Kvinder kan også have vaginal udtømning og bækken smerter. Kvinder kan også udvikle problemer forbundet med graviditet, såsom vanskeligheder med at blive gravid, ektopisk graviditet eller komplikationer som abort eller for tidlig fødsel.

Uretritis behandles med antibiotika, som i nogle tilfælde skal indgives intravenøst. Smerter kan også være nødvendige for at behandle symptomerne, mens selve sygdommen behandles. Under behandling bør de med urethritis afstå fra samleje eller være sikker på at bruge kondom for at forhindre spredning af infektionen. De fleste patienter er i stand til at blive helbredt fuldstændigt uden komplikationer. Hvis den ikke behandles ubetinget, kan tilstanden dog medføre permanent skade på urinrøret.