Hvad er vasodilation?

Vasodilation er stigningen i blodkarets indvendige diameter eller i tyngre sprog, udvidelsen af ​​blodkar. Det er det modsatte af vasokonstriktion. Blodkar – herunder arterier, vener, arterioler, venuler og kapillærer – er naturligvis af forskellige størrelser i indvendig diameter, afhængigt af hvor i kroppen de er placeret. Deres diameter kan imidlertid sædvanligvis manipuleres af medicin, af nogle urter og af kroppen selv via virkningen af ​​hormoner, der produceres og deponeres i blodbanen af ​​kirtler og organer i det endokrine system som reaktion på visse ugunstige tilstande.

Nitroglycerin, et lægemiddel, der ofte foreskrives for personer, der lider tilbagevendende brystsmerter eller har en historie med hjerteanfald, forårsager vasodilation af de coronariske blodkar, som leverer blod til hjertemusklen. Dette er ønskeligt, fordi et hjerteanfald fremkaldes af indsnævring eller okklusion af koronararterien, som giver oxygeneret blod til hjertemusklen. Hvis hjertet er sultet af ilt, begynder det at dø, og efter at det er dødt, kan vævet ikke genoplives. Vasodilation forårsaget af stoffer som nitroglycerin kan medvirke til at redde liv.

Nogle gange kan tilstanden skyldes en medicinsk nødsituation som anafylaktisk shock, som er en alvorlig eller livstruende allergisk reaktion på et allergen. I modsætning til i tilfælde af et hjerteanfald er vasodilation i anafylaksi ikke en god ting, fordi dilation af blodkarrene kan forårsage en blodtryksfald, der er stærk nok til at forårsage chok. Ligesom der er narkotika til at provokere betingelsen om at redde liv, er der også stoffer, der kan modvirke det i tilfælde som anafylaktisk shock. Epinephrin er et af disse stoffer.

Kroppen har også sine egne mekanismer til styring af vasodilation og vasokonstriktion. For eksempel er epinephrin og norepinephrin, også kendt som adrenalin og noradrenalin, hormoner, der frigives i blodbanen ved binyrerne efter stimulering af den sympatiske deling af nervesystemet. Disse hormoner stimulerer ikke blot hjertet til at slå hurtigere og med mere kraft, men forårsager også udvidelsen af ​​nogle arterioler i områder af kroppen, der kræver en øget blodforsyning for at holde vævene i live og fungerer korrekt. Vasodilation samt vasokonstriktion reguleres automatisk og omhyggeligt af en korrekt fungerende krop. De overvåges også omhyggeligt af sundhedspersonale, der administrerer stoffer, der påvirker diameteren af ​​en patients blodkar.