Hvad er vitiligo?

Vitiligo påvirker hud, øjne og slimhinder ved at ødelægge celler, der producerer kroppens pigment. De mest oplagte resultater af denne tilstand er hvide splotches i de områder, hvor huden ikke producerer nok pigment. Dette er ikke en alvorlig tilstand, men forsker læger undersøger stadig metoder til korrekt diagnose, behandlinger, sameksisterende sygdomme og psykologiske bivirkninger.

Vores hår, øjne og hud er farvet af et pigment kaldet melanin. Dette materiale bliver konstant nedbrudt og erstattet, så det skal genopfyldes af celler kaldet melanocytter. Melanocytter fremstiller og distribuerer den korrekte mængde melanin, men for mennesker med vitiligo bliver denne proces forstyrret.

Som forskere har fundet, ødelægger denne lidelse melanocytter af ukendte årsager. De har kategoriseret det som en autoimmun lidelse, fordi ingen ekstern årsag synes at være ansvarlig for det. I autoimmune lidelser fejler din krop sig selv for en fjendeindtrenger og erklærer krig mod disse “fjende” celler. Din funktionsforstyrrende immunsystem fortsætter med at angribe dine egne celler, i dette tilfælde melanocytter.

Det mest almindelige symptom på vitiligo er lys eller hvide pletter af huden hvor som helst på din krop. Disse findes almindeligvis på områder, der modtager meget sollys, som dit ansigt, nakkeknude, underarme, hænder og fødder. De kan også påvirke andre områder, såsom under dine arme og kønsorganer. For det meste er symptomerne det mest alvorlige aspekt af denne tilstand, og læger retter deres behandling mod dette aspekt.

Hvis du har mistanke om, at du har denne lidelse, skal du sørge for at gå til din læge for en officiel diagnose og konsultation. Du kan forvente en fysisk undersøgelse af din hud fra en hudlæge. På dette stadium i forskning er der en række forskellige behandlingsforløb, lige fra lysterapi til oral medicin til stærk solcreme.

Da denne lidelse synes at påvirke unge mere end ældre mennesker, nævner læger sygdoms psykologiske virkninger som et stort problem. En person med en synlig forskel i hudfarvning, kaldet depigmentering, kan påvirkes for at se deres krop som usundt, handicappet eller unattractive. Lægerne opfordrer unge til at se en psykolog til at hjælpe med denne reaktion.

Vitiligo kan vise din læge til en anden sameksistent tilstand, der ofte ses ved depigmentering. Anæmi, lupus og hyperthyroidisme findes ofte hos mennesker med vitiligo. Genetik er også sandsynligvis ansvarlig, da tilstanden synes at løbe i familier. Desværre bliver tilstanden normalt værre med tiden. Det er dog bestemt ikke smitsomt.