Hvad er behandlingen for brystknudepunkter?

Brystknuder eller knuder i brystene kan forekomme af flere årsager, og behandlingen afhænger af den bagvedliggende årsag. Fluidfyldte cyster er en almindelig årsag, og de kan muligvis kræve behandling, der spænder fra hormonbehandling til operation uden nogen behandling. Infektion i mælkekanalerne, kendt som mastitis, er en anden mulig årsag til klumper, og er undertiden kompliceret ved udvikling af en abscess; afhængig af problemets alvor kan disse kræve hjemmepleje, antibiotika eller dræning. Hvis kræft er årsagen til en brystknude, skal patienterne diskutere behandlingsmuligheder med deres læger, da den bedste tilgang kan omfatte kirurgi, kemoterapi eller stråling eller en kombination af behandlinger.

Nogle af de almindelige typer af brystknuder er cyster. Disse væskefyldte sacs danner klumper, der kan være bløde eller faste, være smertefulde eller ej, og kan variere i størrelse. I mange tilfælde er der ingen behandling, hvis de ikke forårsager nogen kvinde problemer, og de kan klare sig selv. Hvis de er problematiske eller gentager sig ofte, kan hormoner som dem i p-piller afhjælpe dem. I sjældne, alvorlige tilfælde, som når en cyste er stor og smertefuld, gentager ofte eller producerer blodig væske, kan kirurgisk fjernelse være nødvendig.

En anden af ​​årsagerne til brystknudepunkter er infektion. Mastitis, en infektion i brystkanalerne, er særlig almindelig hos ammende kvinder. Infektionen vil typisk kræve behandling med antibiotika og kan også hjulpes ved hjælp af hjemmemekanismer som varme komprimerer, smertestillende medicin og fodrer ens baby ofte for at forhindre yderligere blokeringer i kanalerne. Hvis en abscess dannes, kan det være nødvendigt at dræne det, enten med en nål, et lille snit eller en kirurgi, hvis den er meget dyb i brystet.

Nogle gange er brystknudepunkter et resultat af kræft i brystet, og behandlingen kan variere afhængigt af tumorstørrelsen, placeringen og om den har spredt sig over brystet eller ej. Kirurgi kan være nødvendig og kan variere fra en lumpektomi til kun at fjerne tumoren til en mastektomi, hvor hele brystet er fjernet. I tilfælde, hvor kræften er spredt, kan en eller flere lymfeknuder også blive taget ud. Strålebehandling, der bruger målrettede energistråler og kemoterapi, der bruger specifikke stoffer, bruges også ofte til at dræbe kræftcellerne. Til specifikke typer tumorer kan hormonbehandling eller målrettede stoffer også være en del af behandlingen.