Hvad er behandlingen for en komprimeret disk?

En komprimeret disk er en ret almindelig tilstand, og det kan være ret smertefuldt. Denne tilstand, ofte kendt som en herniated disc eller bulging disk, opstår, når overtryk er placeret på en rygskive, der sidder mellem to hårde hvirvler i rygsøjlen. Overtrykket kan føre til en udbulning i disken, som igen vil lægge pres på nerverne, der løber ind og omkring rygsøjlen. En komprimeret disk kan føre til midlertidige smerter eller permanente problemer som nedsat mobilitet eller motorstyring, så hurtig behandling er vigtig. Der findes mange ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder, og det bliver normalt forsøgt før operationen.

Nogle typer af seler er designet til fuldstændig at immobilisere rygsøjlen og derved tage tryk på disken. Dette kan medvirke til at fremme helbredelse og forhindre yderligere skade på det berørte område. Hvis disken helbreder, vil trykket på nerverne blive lindret, og smerten skal ophøre eller i det mindste aftage noget. Det kan tage lang tid, og bøjlen kan være nødvendig i længere tid som foreskrevet af en læge eller en læge. Iført en sådan bøjle kan være ret ubehageligt og vil begrænse daglige aktiviteter.

Visse medikamenter, såsom antiinflammatoriske meds eller endog steroider, kan bruges til at hjælpe med at lette presset som følge af den komprimerede disk. Disse bør kun tages som angivet, da de kan forårsage andre problemer, hvis de tages i mængder, som er for høje. Hvis du ikke tager nok, kan du forlænge genopretningsperioden. Smertepiller er også nogle gange ordineret i forbindelse med antiinflammatoriske medicin eller steroider for at hjælpe med at lindre smerte og tillade normal funktion under daglige aktiviteter. Det vil imidlertid være nødvendigt at stoppe enhver aktivitet, der i sidste ende kan have ført til den komprimerede disk, da sådanne bevægelser kan forværre skaden.

I de mest alvorlige tilfælde kan kirurgi være nødvendig for at behandle en komprimeret disk. Denne operation kan være ganske invasiv, da kirurgen skal få adgang til det berørte område af rygsøjlen. Dette anbefales normalt kun i de mest alvorlige tilfælde, da rygkirurgi måske ikke i sidste ende er effektiv, og helbredelsestiden for en sådan procedure vil sandsynligvis være ganske omfattende. Yderligere vil operationen ikke nødvendigvis forhindre skade i tilbagevendende grad i fremtiden, så lægen og patienten skal foretage en omhyggelig vurdering for at finde ud af om dette er det bedste handlingsforløb.