Hvad er forskellen mellem ciprofloxacin og amoxicillin?

Ciprofloxacin og amoxicillin er forskellige former for antibiotiske lægemidler, der primært anvendes til behandling af bakterielle infektioner. Amoxicillin er klassificeret som et moderat spektrum antibiotikum og er bredt foreskrevet til behandling af lungebetændelse, strep hals og visse seksuelt overførte sygdomme. Ciprofloxacin er et bredspektret antibiotikum, der kan virke effektivt mod et bredere udvalg af bakterietyper. Begge stoffer kan have alvorlige bivirkninger, så det er vigtigt for patienterne at følge deres læge instruktioner og omhyggeligt læse alle oplysninger, der følger med deres recept.

Amoxicillin tilhører en familie af stoffer, der virker meget som penicillin i kroppen. Det er ofte givet børn at behandle ørepine, strep hals og andre almindelige barndomsinfektioner. Denne familie af stoffer virker bedst mod Gram-positive bakterier og kan ordineres eller blandes med et andet lægemiddel for at hjælpe med at bekæmpe visse infektioner. Både ciprofloxacin og amoxicillin kan ordineres til behandling af miltbrandinfektioner, selvom ciprofloxacin oftest tilbydes i USA efter en potentiel miltbrandfremkaldelse.

I modsætning til amoxicillin klassificeres ciprofloxacin som et bredspektret antibiotikum, som er effektivt mod både gram-positive og gramnegative bakterier. Dette stof tilhører en familie af antibiotika kendt som fluoroquinoloner og bruges til at behandle en række bakterielle infektioner, herunder gastroenteritis, luftvejsinfektioner og kronisk prostatitis. Risikoen for alvorlige bivirkninger betyder, at ciprofloxacin generelt ikke gives til børn i USA, medmindre de er blevet udsat for E. coli og miltbrand. Ciprofloxacin ordineres ofte i tilfælde, hvor bakterier har udviklet en resistens overfor amoxicillin eller andre antibiotika.

Mens ciprofloxacin og amoxicillin begge kan have alvorlige bivirkninger, anses ciprofloxacin generelt for at være den mere risikable af de to lægemidler og har modtaget en sort boks advarsel fra US Food and Drug Administration (FDA) på grund af den øgede risiko for brudte sener og mere alvorlig muskel Svaghed hos patienter med myasthenia gravis. Amoxicillin anses generelt for sikker under graviditeten, men ciprofloxacin bør undgås af kvinder under graviditet og amning på grund af risikoen for fosterskader og andre bivirkninger. Både ciprofloxacin og amoxicillin kan interagere med andre lægemidler, og patienter bør informere deres læger om enhver medicin, de tager, før de begynder et regime af en af ​​dem.

I almindelighed anvendes amoxicillin som et første antibiotikum, enten alene eller i kombination med andre lægemidler, til behandling af en bred vifte af bakterieinfektioner. Ciprofloxacin er ordineret til mere alvorlige infektioner eller i tilfælde, hvor der kan forekomme lægemiddelresistente bakterier. Et forløb af ciprofloxacin sammen med intravenøse fluoroquinoloner kan også gives efter en større operation for at undgå infektion.