Hvad er forskellen mellem emfysem og astma?

Emphysema og astma er to respiratoriske sygdomme, der deler nogle lignende symptomer. Selvom det nogle gange forveksles, påvirker disse sygdomme forskellige dele af åndedrætssystemet og har generelt en tydelig prognose. Astma, men ofte en alvorlig tilstand, er normalt langt mere behandles end emfysem.

En af de største forskelle mellem emfysem og astma er placeringen af ​​infektionen. Astma inficerer luftvejene, hvilket normalt forårsager en reversibel blok, der begrænser iltindtaget og begrænser luftvejsstrømmen. Emphysema angriber lungevævet, hvilket forårsager en progressiv sammenbrud over tid. Det er muligt at have begge betingelser samtidigt, da de er separate sygdomme. Hvis åndedrætssystemet er i dårlig stand på grund af rygning eller andre faktorer, kan en af ​​betingelserne udvikle sig.

Emphysema og astma har en tendens til at påvirke forskellige grupper af mennesker. Astma er ofte diagnosticeret i barndommen som et resultat af miljøfaktorer, allergier, brugte røgeksponering og en række andre problemer. Emphysema forekommer næsten udelukkende hos voksne, som almindeligvis begynder at optræde efter lungerfunktionstoppe omkring 30 år. Astma kan udvikles hos voksne, især dem der ryger eller er stærkt udsatte for forurening. Emphysema vises næsten aldrig hos børn eller unge voksne.

Behandlingsmulighederne for astma og emfysem har forskellige succesrate. Begge betingelser behandles ofte med en medicin, der åbner luftveje kaldet en broncodilator. Denne medicin er normalt taget i luftet form gennem en inhalator, for at fremskynde dets fremskridt til lungerne. Steroider bruges også nogle gange i inhalatorer til at reducere lungebetændelse. Astma administreres normalt af inhalatorer og undgår irritation af åndedrætssystemet, mange børn med astma oplever en nedsættelse eller total udslip af tilstanden, når de bliver ældre, og lungerne vokser til fuld kapacitet.

En stor del af behandlingen for begge sygdomme indebærer at undgå faktorer, der forårsager angreb eller symptomer. Anstrengende motion, ekstreme temperaturer, allergieksponering og rygning er alle meget modvirket for patienter med begge tilstande. Rygning er set som særlig farlig, mange voksne, der udvikler begge betingelser, har en lang historie med rygning. Mennesker med emfysem og astma kan også være følsomme over for brugte røg, så det kan være vigtigt for et godt helbred at undgå at alle kilder til indånding af røg i hjemmet og i offentligheden er nødvendige.

Den sande forskel mellem emfysem og astma ligger i prognosen. Astma forårsager en betændelse, som næsten altid er reversibel med behandling; generelt vil tilstanden ikke forværres signifikant over tid. Emphysema ødelægger ubehageligt lungevæv og de vitale luftsække, selvom sygdommen kan blive sænket, kan den ikke stoppes.