Hvad er lymfesystemet?

Lymfesystemet er et omfattende og sammenkoblet system af skibe, rum og knuder i kroppen, som cirkulerer lymf, en væske fremstillet af protein og andre væsker. Lymfe er først og fremmest en del af blodet, men når blodet strømmer gennem kroppen, lækker lymfene langsomt ud, tager farlige stoffer med det og filtrerer disse stoffer gennem lymfeknuderne, som fælder disse stoffer. Over tid virker lymfen langsomt rundt om kroppen, så de igen kommer ind i hjertet, så det kan cirkuleres igen.

Mange mennesker er bekendt med kredsløbssystemet, som bevæger blod omkring kroppen, men de er måske ikke så bekendt med lymfesystemet, fordi det ikke er helt så prangende. Imidlertid er dette system stadig yderst vigtigt, da lymf udfører en række vitale funktioner i kroppen, især i forbindelse med immunsystemet. Du har sikkert set din egen lymfe, hvis et snit nogensinde har fremkaldt et klart væske, det var lymfe.

Lymfe kan findes over hele kroppen og fylder mellemrummene mellem muskler, organer og andre strukturer i kroppen og cirkulerer gennem en række ventiler, der tillader lymfemængden kun at strømme i en retning. I modsætning til blodet har lymfe ikke en central pumpe, der i stedet lægger vægt på muskelsammentrækninger og andre naturlige funktioner i kroppen for at tvinge lymfe gennem lymfesystemet, hvor det til sidst vil løbe ned i brystkanalen, hvilket bringer lymf tilbage til hjertet.

Lymfe genererer flere typer celler, som er vigtige for immunsystemet, og det fælder også stoffer, som kroppen identificerer som farlig. Det spiller også en rolle i transporten af ​​fedtsyrer og andre stoffer, hvilket hjælper fordøjelseskanalen med at behandle mad mere effektivt. Som lymf cirkulerer, passerer lymfeknuderne, bliver det mere uklart, overgiver potentielt farlige materialer og søger andre at karantæne for at holde kroppen sund.

Skader eller afbrydelser i dette system kan medføre en række medicinske tilstande. Du kan være bekendt med lymfødem, en tilstand, hvor lymfekøler i lemmerne, fordi det ikke kan cirkulere. Lymfom er også relateret til lymfesystemet, som navnet antyder, og elefantiasis er også forbundet med forstyrrelse af lymfesystemet. Du kan også bemærke, at dine lymfeknuder bliver hævede, når du er syg, fordi din krop isolerer agentens ansvarlige for at hjælpe dig med at blive bedre.