Hvorfor skal vi sove?

Søvn er en naturlig tilstand for hvile for medlemmer af dyreriget. Forskere har observeret søvn hos pattedyr, fugle, krybdyr, fisk og amfibier. Selvom vi stadig ikke helt er sikre på, hvordan søvn virker, og vi heller ikke er overbeviste om, at vi forstår alle søvnfunktioner, er videnskabsmænd blevet overbevist om, at søvn er nødvendig for at overleve.

Der er en række teorier om hvorfor vi sover og hvad der sker i vores kroppe og hjerner under søvncyklusser. Der er dog ikke i øjeblikket en overvejende teori. Det er helt muligt, at der er en sandhedskerne i hver af disse teorier, at de alle sammen vil arbejde sammen til sidst for at informere en mere fuldstændig forståelse af menneskelig søvn.

De fleste forskere er enige om, at et af de vigtigste formål med søvn er at genoprette og helbrede kroppen. Det er blevet observeret, at hormon og immunfunktioner ændrer sig under bestemte stadier af søvncyklussen. Desuden har nogle undersøgelser vist, at søvnløshed kan føre til mangler i immunsystemet. Selvom det er troet af nogle, at vigtig vækst kan finde sted under søvn, har der ikke været nogen undersøgelser, der viser, at søvnløsheden kan stoppe eller stunt vækst.

Det er også blevet antaget, at søvn giver vigtig restaurering til hjernen. Det er muligt at neuroner genoprettes, at hjerneproteiner og visse hormoner produceres. Nogle forskere mener, at søvn er særlig vigtig for hjernen hos unge mennesker. Søvnedsættelse i det tidlige liv har ført til nedsat hjernemasse, permanent sovende problemer og adfærdsproblemer. Selvom mange forskere mener, at søvnens vigtigste funktion ikke er at genoprette eller forbedre vores hukommelseshistorier, er det blevet observeret, at folk har en lettere tid til at huske informationer, hvis de har haft tilstrækkelig søvn, end hvis de er søvnberøvet.

En fuldstændig alternativ teori til de ovenfor beskrevne er “Bevarelse og beskyttelse” teori om søvn. Denne teori hævder, at mennesker ikke kræver hele 24 timers periode inden for hver dag for at tilfredsstille grundlæggende behov som at indsamle nødvendig mad og forsyninger, spise og reproducere. Da ikke alle 24 timer er påkrævet, giver søvn en hvileperiode, når mennesker ikke er ude i elementerne og derfor udsættes for trusler. Ligesom husmanden er mindre tilbøjelig til at blive pounced af en jaguar, mens han er gemt inde i hans soveplads, er den moderne mand mindre tilbøjelig til at blive ramt af en bus mens han sover i sin lejlighed. Denne teori, naturligvis, postulerer ikke, hvad der sker inde i vores krop og hjerner, mens vi sover.