Hvad er forbindelsen mellem vagus nerve og besvimelse?

Vagusnerven og besvimelsen er forbundet via et autonomt respons kendt som vasovagal synkope. En hyppig oplevet tilstand, vasovagal synkope, som undertiden kaldes vasovagal respons, opstår, når vagusnerven retter for meget blod væk fra hjernen. Uden en jævn forsyning af ilt lukker hjernen hurtigt ned, og en person taber midlertidigt bevidstheden. I de fleste tilfælde er tilbageskridt fra besvimelse forbundet med vagusnerven hurtig, og medmindre patienten blev skadet under besvimelse, er lægehjælp til denne type besvimelse ikke nødvendig.

I ellers sunde patienter er vagusnerven og svimmelhed tæt forbundet. Selv om der er en række forhold, der kan få en person til at svage, er en overstimulation af denne nerve den mest almindelige årsag. Denne nerve er primært ansvarlig for at forbinde fordøjelsessystemet, hjertet og hjernen sammen og især for at omdirigere yderligere blod til fordøjelsessystemet, når det er nødvendigt. Dette system kræver ekstra blod, når man fordøjer et stort måltid, passerer fast affald eller opkastning. Hovedforbindelsen mellem vagusnerven og besvimelse er, at nerven kan aflede for meget blod til fordøjelsessystemet under disse processer, hvilket forårsager mangel i hjernen og et genvundende tab af bevidsthed.

Bortset fra at omdirigere blod væk fra hjernen, kan vagusnerven forårsage en blodtryksfald og dilation af blodkarrene. Dette gør blodpuljen i benene væk fra hjernen, hvor det er nødvendigt for at bevare bevidstheden. Blodstrømmen vender tilbage til hjernen, og blodtrykket vender tilbage til det normale, efter at en person fejler, og vagusnerven er nulstillet.

Personer, der er tilbøjelige til at overvinde vagus-nervestimulering, begynder generelt at besvime i ungdommen, selvom overstimulation af vagusnerven, ledsaget af besvimelse, kan forekomme hos enhver person i enhver alder. Hvis en person fejler ofte, skal en læge konsultere for at sikre, at vagusnerven er ansvarlig. I mangel af andre medicinske tilstande, som et problem med hjertet, er besvimelse ikke særlig farligt, selvom et fald forårsaget af bevidsthedstab kan føre til skade.

Det er også muligt for en overstimulation af vagusnerven og svimmelhed at opstå, når en person bliver følelsesladet. Frygt kan ofte føre til besvimelse, og det er ikke ualmindeligt for patienter med overfølsomme vagus nerver at svage ved synet af blod, hypodermiske nåle eller andre ting, der udløser et frygtrespons. Højspændingssituationer kan også føre til besvimelse.