Hvad er forskellen mellem fibroid og en polyp?

Hvis en kvinde udvikler unormale vækst i livmoderen, kan hun lide af fibroider eller polypper. Disse vækstrater er ikke de samme, på trods af deres fælles placering. De primære forskelle mellem en fibroid og en polyp omfatter symptomer, placering i livmoderen, risikofaktorer for udvikling af vækst og diagnostik og behandling.

Fibroid symptomer omfatter rygsmerter, smerter under samleje og en generel følelse af tyngde eller fylde i underlivet. Kvinder, der bliver gravide, mens de lider af fibroider, er også mere tilbøjelige til at udvikle graviditet og fødselskomplikationer, herunder en øget chance for at få en kejsersnit. Ufrugtbarhed, uregelmæssige menstruationsperioder og blødning fra vagina efter at have gennemgået overgangsalderen er blandt symptomerne på polypper. Både en patient med en fibroid og en polyflider kan opleve ekstremt tung menstruation eller slet ingen symptomer. Ligheden i nogle af symptomerne gør den rigtige diagnose meget vigtig.

En fibroid og en polyp kan forekomme på forskellige steder. Vækst, der forekommer på ydersiden af ​​livmoderen eller inde i livmoderen er mest sandsynligt fibroider. Enhver type vækst kan findes i livmoderhulen, der ofte er fastgjort til livmodervæggen af ​​en del, der minder om en stamme. Hvis en kvinde præsenterer med en livmodervækst, der strækker sig ind i vaginaen, lider hun generelt af en polyp.

Overvægtige kvinder er mere udsatte for udviklingen af ​​både fibroid og en polyp. Fibroid-syge plejer at være afroamerikanske kvinder mellem 40 og 55 år, med en familiehistorie af tilstanden. Patienter, der spiser en kost rig på rødt kød, kan også være mere tilbøjelige til at have fibroider. Kvinder med højt blodtryk, såvel som dem, der er ordineret tamoxifen til behandling af brystkræft, har en øget risiko for at udvikle polypper. Mange patienter med polypper har også uregelmæssige menstruationsperioder.

Under en typisk gynækologisk undersøgelse kan en læge ofte detektere tilstedeværelsen af ​​vækst i livmoderen. Yderligere test kan derefter udføres for at skelne mellem en fibroid og en polyp. Transvaginale eller abdominale ultralyd, magnetisk resonansbilleddannelse og nærmere undersøgelse af uterus via hysteroskopi er nogle af de diagnostiske tests, der kan bestilles af lægen.

Uterin fibroids og polypper kan behandles med medicin for at lindre symptomerne, såsom smertestillende medicin eller p-piller, eller lægemidler designet til at krympe væksten. Kirurgisk polyp fibroid fjernelse anbefales ofte til mere alvorlige tilfælde. Kvinder kan vælge at fjerne væksten, hvis de ønsker at bevare den fremtidige frugtbarhed. En hysterektomi eller fjernelse af hele livmoderen er en anden mulighed for patienter med særligt alvorlige tilfælde såvel som dem, der ikke ønsker at have børn eller er forbi deres fødselsår.