Hvad er urethral trauma?

Uretral trauma refererer til en alvorlig skade, der beskadiger eller revner urinrøret, det bløde muskelrør, der bærer urin fra blæren til kønsorganerne. Traumatiske skader er meget mere almindelige hos mænd end hos kvinder, da manuel urinrør er mindre beskyttet og meget længere. En person kan opleve vanskeligheder med at urinere, smerte og hævelse i lysken og blod i urinen. Det er vigtigt at besøge en læge, når urethraltrauma er mistænkt for at få en grundig eksamen og lære om forskellige behandlingsmuligheder. De fleste milde skader heler med medicin og hvile, men alvorlige traumer kræver ofte kirurgi for at reparere væv og forhindre fremtidige komplikationer.

Den mandlige urinrør er ca. 6 til 8 tommer (ca. 15,25 til 20,3 cm) lang. Det er godt beskyttet nær blæren, men kommer tæt på hudens overflade ved perineum, området mellem kønsorganerne og halebenet. Urinrøret strækker sig derefter gennem penis, hvor det også er meget udsat for skade. Den kvindelige urinrør er omgivet af muskel-, fedt- og knoglevæv gennem det meste af dets 1,57 tommer (ca. 4 centimeter) kurs fra blæren til vagina.

De fleste tilfælde af kvindelig traume og en procentdel af mandlige tilfælde skyldes skævt skader. Straddle skader opstår, når overdreven pres er placeret på perineum, som det kan ske ved at falde på et hegn eller sidde for hårdt på et cykelsæde. Mand traumer kan også forekomme med stump kraft til penis, der får det til at strække eller bøjes for meget. Derudover ledsager nogle tilfælde af både mandlige og kvindelige uretrale traumer bækkenfrakturer, der lider under større bilulykker eller meget dårlige fald.

En person, der har lidt urethral traume, kan opleve en række symptomer. Det mest almindelige problem, især hos mænd, er en svækket urinstrøm og øget hyppighed af vandladning. En person kan opleve smerte eller brændende fornemmelser ved urinering, og han eller hun kan også mærke spor af blod i strømmen. Smerter, rødme og hævelse i perineum eller kønsorganer kan også være til stede.

En urolog eller læge i nødsituation kan normalt diagnosticere tilstanden ved at spørge om årsagssygdomme og inspicere skadestedet. Blod- og urinprøver opsamles og analyseres for at kontrollere bakterielle infektioner. Røntgenbilleder og endoskopiske prøver er typisk ikke nødvendige, men en læge kan beslutte at bruge dem til at bekræfte en diagnose.

Behandling for mindre tilfælde af urethral traume indebærer hvile og isning det smertefulde område, tager antiinflammatoriske lægemidler og planlægningskontrol med en urolog. Hvis urinrøret er væsentligt beskadiget, kan en endoskopisk kirurgisk procedure overvejes. En kirurg kan dræne blæren med et kateter og derefter justere og sutur revet væv. I tilfælde af bækkenbrud kan der være behov for flere yderligere rekonstruktive operationer.