Hvorfor er blodtype vigtig?

Når de bliver spurgt, kender mange mennesker ikke deres blodtype, men det er meget vigtigt i en medicinsk nødsituation, der kan kræve blodtransfusion eller en organtransplantation. Undersøgelsen af ​​blod er en særlig specialitet inden for medicin kendt som hæmatologi. Der er 29 forskellige blodgruppesystemer, hver repræsenteret af specifikke elementer, der findes på overfladen af ​​røde blodlegemer. De mest almindelige blodgruppesystemer er ABO og Rhesus.

En persons blodtype bliver et afgørende spørgsmål, når en blodtransfusion er nødvendig. Hvis en person transficeres med den forkerte type blod, kan en reaktion, der alvorligt kompromitterer immunsystemet, resultere. Der er forskellige niveauer, hvor der kan forekomme en misforstået transfusion, fra mindre til større inkompatibilitet. Mindre faktorer kan føre til meget små problemer, men en større uforenelighed af blodtype under en transfusion kan være alvorlig.

Blodtype er så vigtig under en transfusion, at donorer, som giver blod til en blodbank, skal opfylde visse krav. En blodtransfusion overvåges nøje, ofte af en hæmatolog, og ordren af ​​blodprodukter i USA reguleres af Food and Drug Administration.

I tilfælde af organtransplantationer skal donororganets væv svare til modtagerens blodtype. En mismatch kan forårsage afvisning, og derfor uden transplantation vil transplantationen ikke blive udført. Personer, der er placeret på en venteliste for transplantation, har deres blodtype grundigt testet, før de er anbragt på listen.

At kende sin blodtype er også signifikant for en gravid kvinde og hendes foster. En kvindes blodtype bestemmes normalt under rutinemæssigt blodarbejde tidligt i graviditeten. I tilfælde, hvor moderens type ikke svarer til barnets, som er hyppige, er det muligt for moderens krop at udvikle antistoffer for at forsvare sig mod fostrets røde blodlegemer. Hvis disse antistoffer passerer gennem moderkagen, kan de få barnet til at udvikle en blodforstyrrelse eller en sygdom. Selvom de fleste komplikationer af denne situation spænder fra mild til moderat, alvorlig eller endog dødelig reaktion kan forekomme.