Hvad er skizofreni spektret?

Skizofreni spektret er et udtryk, der bruges til at gruppere flere psykiske lidelser, der har fælles træk. Dette særlige spektrum er lidt forvirrende, fordi det indeholder lidelser, der betragtes som psykotiske, humørsygdomme og diagnoser, der hovedsageligt anses for personlighedsforstyrrelser. Der er ofte en stor forskel mellem aspekterne af en personlighedsforstyrrelse og psykose, men den fælles tænkning på dette område er, at alle disse betingelser hører til i samme gruppe på grund af deres fælles forhold.

Der er en række sygdomme, der er en del af spektret, og naturligvis er skizofreni inkluderet i denne liste. Det er også skizoaffektiv sygdom og skizofreniform lidelse. De væsentligste personlighedsforstyrrelser, der tilføjes til dette, er schizoid- og schizotypiske personlighedsforstyrrelser. Nogle diagnoser som vildledende lidelse kan klassificeres på mere end én måde.

Udtrykket skizofreni er ikke kun en enkelt diagnose, og folk kan udtrykke denne lidelse på mange måder. De kan være næsten blottet for følelser, med ringe eller ingen interesse for omgivelser og intet engagement med andre. Alternativt lider mange mennesker vildledende tænkning, og en række mennesker har hallucinationer. Det er muligt at se alle manifestationer af skizofreni som et spektrum inden for skizofreni spektret. Der er mange mulige måder denne sygdom kan udtrykkes på, men de er typisk ret indlysende, hvis sygdommen er moderat til svær.

En beslægtet medicinsk tilstand er skizoaffektiv sygdom, som ofte har træk af vrangforestillinger eller hallucinationer ud over svære svingninger i humør. Det er blevet kaldt bipolar lidelse plus skizofreni. For begge disse sygdomme i skizofreniens spektrum er almindelig behandling antipsykotisk terapi og humørstabiliseringsbehandling for den schizoaffektiv. En anden sygdom, der kan drage fordel af kort antipsykotisk behandling, er skizofreniform lidelse, som har tendens til at forekomme i korte episoder i stedet for vedvarende som regelmæssig skizofreni gør.

Personlighedsforstyrrelser inkluderet i skizofreni spektret er schizotypiske og schizoid personligheder. Af disse kan kun den schizotypale regelmæssigt få behandling, mens den schizoide personlighed kan fungere, tænkte bedre tjent med terapi. Schizotypisk sygdom er karakteriseret ved få sociale forhold, bizarre adfærd, tro eller tænkningsmønstre og vanskeligheder med at passe ind. Mennesker med denne betingelse synes normalt anderledes end resten af ​​samfundet. Den schizoide personlighed har tendens til at mangle i følelser, men kan være yderst funktionel. Vanskeligheder har tendens til at opstå for denne person, hvis han eller hun er i et forhold med andre, da dissatisfactions om evnen til sådan en person til at oprette forbindelse opstår.

Personer med personlighedsforstyrrelser behandles oftere med psykoterapi end medicin. Succesfuld terapi kan tage betydelig tid på grund af de forankrede trossystemer eller manglende påvirkning hos disse kunder. Det kan tage mange år for folk at lære at leve med og kompensere for en personlighedsforstyrrelse.

Andre sygdomme som vildledelse kan være mild til svær. Graden, som disse er helbredelige, afhænger af forskellige faktorer. Næsten enhver tilstand på skizofreni spektret er alvorlig, og vellykket behandling er et komplekst stof, der begynder med nøjagtig diagnose.