Hvad er behandlingen for forstørrede spytkirtler?

Tre par store spytkirtler – parotidkirtlerne, de submandibulære kirtler og de sublinguale kirtler – findes i munden. Bortset fra disse er der hundreder af andre, meget mindre spytkirtler på forskellige steder i mund- og halsområdet. Deres funktion er at producere spyt og dræne det til munden gennem kanaler. Disse kirtler bliver undertiden inficerede og forstørrede, hvilket forårsager smerte og ubehag. Men forstørrede spytkirtler holder normalt ikke længe, ​​de vender også ofte tilbage til normal selv uden medicinsk behandling.

De fælles årsager til større end normale spytkirtler er vira og bakterier. I virale infektioner som lunger er ingen behandlinger typisk nødvendige, fordi infektionen vil gå væk alene efter nogle få dage. Personen skal simpelthen holdes så behagelig som muligt. Hvis der er ekstra symptomer som feber eller smerte, kan der anvendes antipyretika og analgetika, men der er ingen behandlinger til rådighed for selve viral spytinfektion.

I tilfælde af bakteriel infektion kan antibiotika bruges til at behandle de forstørrede spytkirtler. Men så igen, i de fleste tilfælde vil infektionen rydde op i sidste ende selv uden medicinsk intervention. God mundhygiejne og symptomstyring kan være alt, hvad der er nødvendigt som behandling. God hygiejne er også en måde at forhindre, at spytkirtelinfektionen sker i første omgang.

Den bakterielle infektion, der også kaldes sialadenitis, kan skyldes forhindringer som sten i spytkanalerne. Det kan være smertefuldt, eller det kan medføre ingen symptomer. Stenene kan passere ud af kanalerne alene eller, hvis de er store nok, må de muligvis fjernes.

Nogle foranstaltninger kan træffes for at gøre de forstørrede spytkirtler tilbage til normal hurtigere. Varmt saltvandssprøjt anbefales. Bland en halv teskefuld salt i en kop vand og gurgle med det. Også drikke rigeligt med vand for at øge spytstrømmen, en person, der er dehydreret, er mere tilbøjelig til at have forstørrede spytkirtler. Endelig brug varm komprimering mod det hævede område for at berolige det og fremskynde genopretningen.

Forstørrede spytkirtler er ret almindelige, især blandt børn. For at mindske deres forekomst skal børn vaccineres mod humle og influenza. God mundhygiejne og drikke nok vand hver dag er også nyttige fremgangsmåder for at forhindre opsvulmede spytkirtler. Voksne, der ryger, skal holde op med vanen, da det øger deres modtagelighed for både sialadenitis og parotitis, hvilket er en infektion i parotidkirtlerne.