Hvad er forbindelsen mellem kalium og digoxin?

Digoxin er en medicin, der bruges til at behandle medicinske tilstande som hjertesvigt og hjertefladder. Dette stof er i stand til at udøve sine effekter ved at ændre niveauerne af ioner som kalium, der gør deres vej ind i hjertemusklerne. Derfor har kalium og digoxin et nært forhold, og ændringer i niveauet af kalium hos en person, der tager digoxin, kan føre til toksiske virkninger. Andre lægemidler, som påvirker indholdet af kaliumioner i kroppen, kan forårsage farlige interaktioner med digoxin af denne grund.

Efter det er taget og gør sin vej gennem blodstrømmen, kan digoxin binde på en del af hjertemusklen kaldet en ionpumpe. Denne pumpe er normalt ansvarlig for transport af kalium og natriumioner i disse celler. Digoxin og kalium konkurrerer om det samme bindingssted på denne pumpe. Til gengæld er andre ioner i stand til at komme ind i muskelcellerne, såsom calcium, som initierer hjertepumpens virkning og forhindrer kalium i at komme ind i disse celler.

Normalt er der en delikat kaliumbalance i blodbanen, og ændring af disse niveauer kan have toksiske resultater. Forholdet mellem kalium og digoxin er sådan, at det kan ændre denne balance lidt. En person med lavt indhold af kalium i hans eller hendes blodstrøm, mens han tager denne medicin, kan opleve problemer med muskler og nerver.

Toksicitet som følge af interaktionen mellem kalium og digoxin kan føre til en række fysiske problemer. Disse kan omfatte gastrointestinale problemer, såsom kvalme, ændringer i syn, der kan resultere i at se haloeffekter omkring lys og endda komplikationer i hjertet. Mange af disse virkninger skyldes en pludselig stigning i blodkalium fra medicinen, hvilket overstiger kroppens evne til at klare det. Muskler og nerver begynder at vise overaktivitet, hvilket fører til disse virkninger.

Forholdet mellem kalium og digoxin kan også blive forstyrret af andre lægemidler. Stor omhu bør tages, når personer tager digoxin med andre lægemidler, der potentielt kan ændre ionkoncentrationer i blodet. Dette omfatter især diuretika, som ofte gives efter hjerteanfald. Disse forårsager typisk folk at urinere og derved udtømning af noget af væsken fra kroppen. Kalium kan gå tabt på grund af disse lavere væskeniveauer, hvilket igen kan føre til giftige interaktioner med digoxin, hvis det tages.