Hvad er forskellen mellem ondt i halsen og laryngitis?

Et ondt i halsen og laryngitis er ret almindeligt og forholdsvis små forhold, der påvirker spiserøret og strubehovedet. Mens “ondt i halsen” er et begreb, der bruges til at beskrive næsten enhver form for halssmerter forårsaget af forskellige tilstande, er laryngitis specifikt en betændelse i strubehovedet og forårsager normalt hæthed eller svag stemme. Begge disse forhold kan skyldes nogle af de samme ting, især kulde og influenza.

Laryngitis forårsager hæthed, fordi de membraner, der dækker vokalbåndene, bliver betændt, forvrænger eller dæmper de lyde, der gøres, når en person taler. I ekstreme tilfælde kan patienten miste sin stemme næsten helt. Det påvirker ikke vejrtrækningen, men kan gøre det vanskeligt at kommunikere.

Denne tilstand kan være akut eller kronisk. Akut laryngitis kommer sædvanligvis hurtigt op og går inden for højst to uger, hvilket minimerer brugen af ​​stemmen, kan medvirke til hurtig genopretning. Kronisk laryngitis er tilbagevendende eller langvarig laryngitis og kan være forårsaget af faktorer som nerveskader, polypper på vokalledninger eller syre-reflux. Syre fra maven, der støder op i spiserøret, kan irritere og øge strubehovedet, hvilket fører til laryngitis.

Sår hals er ofte et symptom på laryngitis. Andre symptomer kan omfatte hoste, tør hals og søvnbesvær. Et ondt i halsen og laryngitis kan også være forårsaget af allergi eller irritation på grund af forurening eller indånding af røg. De to betingelser kan dele mange årsager, og man kan være et symptom på den anden.

Et meget stort antal problemer ud over laryngitis har ondt i halsen som et symptom, herunder halskræft og virale eller bakterielle infektioner som streptokokker, mononukleose, candida og endda AIDS. De fleste ondt i halsen er enkle betændelser i slimhinderne, der ligger i halsen. En simpel ondt i halsen er normalt ikke alvorlig og går normalt om et par dage. Hvis det vedvarer i en uge eller mere, kan det være et symptom på en af ​​de mere alvorlige tilstande eller endda et andet problem, såsom epiglottitis.

Som ondt i halsen og laryngitis kan skyldes så mange forskellige faktorer og kan være indbyrdes forbundet, er det altid bedst at konsultere en læge, hvis en person er usikker på årsagen til en eller anden tilstand. En læge bør også konsulteres, hvis en betingelse fortsætter i mere end et par dage. Et ondt i halsen og laryngitis kan være mindre irritationer, der passerer hurtigt, men hvis en af ​​betingelserne linger, kan det angive et mere alvorligt helbredsproblem.