Hvad er sennepsproceduren?

Sennepsproceduren er en form for kirurgi, der bruges til at reparere medfødte hjertefejl. Det blev udviklet i Toronto, Canada i 1963 af Dr. William Mustard, som praktiserede på Hospital for Sick Children. Proceduren blev oprettet for at rette en fødselsdefekt kendt som transponering af de store skibe, en tilstand, hvor skibene fastgjort til hjertet bevæger blod i den forkerte retning, således at deoxygenerede blod strømmer frem i stedet for væk fra hjertet. Tidlig gennemførelse af en proces som sennepsproceduren er ofte nødvendig for at redde et nyfødt barns liv.

Transponering af de store skibe opstår, når de store arterier, der kommer fra hjertet, kendt som aorta og lungearterien, er forbundet med forkerte kamre i hjertet. Dette skaber en farlig situation, hvor deoxygenerede blod bliver flyttet ind i kroppen. Børn med tilstanden betegnes almindeligvis “blå babyer” på grund af den tinge, deres hud har på grund af den ukorrekte cirkulation af ilt.

Mostard-proceduren involverer overførelsen af ​​de vigtigste arteries funktion, således at iltstrømmen kan cirkulere ordentligt i hele kroppen. Dette opnås ved at skabe en baffel eller en tunnel, som reverserer blodstrømmen, så kroppen kan leveres korrekt med oxygeneret blod. I et typisk fungerende hjerte går deoxygeneret blod gennem højre hjertekammer ind i lungerne og går gennem venstre ventrikel for at nå resten af ​​kroppen. Efter sennepsproceduren går blod til lungerne gennem venstre ventrikel og sendes til resten af ​​kroppen gennem højre ventrikel.

Unge voksne, der har gennemgået sennepsproceduren som barn, kan opleve komplikationer som koronararterieproblemer eller ventillækage. Et andet almindeligt problem er en unormal hjerterytme på grund af arvæv fra operationen. Nogle patienter kan også lide af blokering i bafflen, der blev lavet for at omdirigere blodstrømmen. Den højre ventrikel kan også blive svag, da den stadig er hovedpumpekammeret for hjertet, på trods af omdirigering af blodgennemstrømningen til og fra hjertet. Denne svækkelse kan forårsage kongestiv hjertesvigt.

Patienter, der har haft sennepsproceduren skal overholdes regelmæssigt resten af ​​deres liv. De har normalt regelmæssig testning, som kan omfatte ekkokardiogram, Holter monitor, elektrokardiograf og stresstest. Patienter, der har en pacemaker, kræver normalt hyppigere eksamener.