Hvad er urinalysis?

Når en medicinsk professionel ordner en urinprøve fra en patient, sendes den indsamlede urin ofte direkte til et laboratorium til en procedure kaldet urinalyse. Afhængig af lægens ordrer vil laboratorieteknologen undersøge alt fra farve og temperatur ned til de mest mikroskopiske krystalformationer eller blodceller. Urinalyse kan opdage graviditet, rekreative stofbrug, diabetes, nyresygdomme eller tegn på infektioner andre steder.

Et af de første elementer, som en laboratorieteknolog vil tjekke under urinalysis er farve. Normal urin skal være en lysegul til ravfarve, men noget tættere på det røde spektrum kan være et advarselsflag. Misfarvning kan kun skyldes at spise røde rødbeder eller indtage madfarvning, men det kan også relateres til overdreven udslæt af røde blodlegemer. Skyer kan indikere krystaldannelse eller en infektion. Mørk gul eller orange urin er normalt et tegn på ekstrem dehydrering.

Efter at farven og klarheden er blevet noteret, kan en anden urinalysis test måle specifik gravitation. Groft sagt ville dette være den relative “tykkelse” af urinprøven. Normal urin er kun lidt tættere end rent vand på grund af de ekstra mineraler og cellevæv opløst i den. Hvis urinalysen afslører en signifikant højere specifik gravitation, kan patienten have for store mængder glucose. Dette kan indikere et ubalance i blodsukker, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

De fleste af os oplever kun urinalyse under job screenings eller rutinemæssige fysiske eksamener. En graviditetstest i hjemmet kan også betragtes som en form for urinalyse, da brugerens urin kontrolleres for en reaktion på kemikalier. Hvis urinprøver skal kontrolleres i bulk eller en hurtig ja / nej-analyse er påkrævet, kan teknologen bruge urinpulver. Hver dipstick til urinalyse indeholder en specifik kemikalie eller kombination af kemikalier. Stokken dyppes i urinen, hvilket forårsager en kemisk reaktion, som måske eller måske ikke ændrer farven. Et positivt eller negativt resultat kan ses inden for minutter af testen.

Nogle urinalysis udføres under mikroskopet, fordi de enkelte celler eller krystalformationer kan være for små til at detektere. En centrifuge kan anvendes til at adskille faste materialer fra væsken. Disse resultater kunne afsløre tilstedeværelsen af ​​nyresten, skjule kræftceller eller andre kroniske tilstande.

Brugen af ​​urinalyse til jobscreeninger har været kontroversiel i mange år. Prøven bruges primært til at påvise rekreative stofbrug, ikke andre potentielle sundhedsmæssige problemer. Mange illegale og receptpligtige stoffer kan forblive i urinen i et par dage, hvilket resulterer i en positiv læsning og vanskeligheder i ansættelsesprocessen.

Men urinalysis teknikker kan ikke altid diskriminere mellem ulovlig indtagelse af narkotika og indtagelse af en poppy frø muffin eller over-the-counter medicin. Der er altid mulighed for en “falsk positiv”, når du bruger en hurtig pejlestik urinalyse. Nogle har hævdet, at et lægemiddel-screening urinalysis system ikke bør være de eneste kriterier for at bestemme egnethed til beskæftigelse. Positive resultater bør henvises til mere nøjagtige tests, der involverer blod eller hårprøver.