Hvad er usund mad?

Usund mad, der almindeligvis betegnes junkfood, indeholder generelt få næringsstoffer og store mængder usunde ingredienser, såsom sukker, salt og mættede fedtstoffer. Det har været forbundet med forskellige sundhedsmæssige forhold, herunder diabetes, fedme og højt blodtryk. De mest usunde madindstillinger omfatter generelt snackmad, fastfood og sukkerholdige drikkevarer og snacks. Når man overvejer forskellige fødevareindstillinger, er det vigtigt at bemærke, at forskellige mennesker vil have forskellige ernæringsmæssige behov, så visse fødevarer kan være sunde for nogle, men usunde for andre.

Forarbejdet snackmad, som normalt markedsføres for nemheds skyld, er en usund mad, der er bredt tilgængelig for forbrugerne. Ikke kun indeholder mange af disse snacks store mængder salt, hvilket kan forværre forhøjet blodtryk, men de indeholder også store procentdele af mættet fedt, konserveringsmidler og undertiden mononatriumglutamat (MSG). Mange af disse snacks indeholder også transfedtsyrer og hydrogenerede olier, som kan øge risikoen for fedme og højt kolesteroltal. Vitaminer, mineraler og kostfiber er ofte fraværende udelukkende fra disse fødevarer, hvilket får dem til at tilbyde mindre fordel for forbrugerne.

Usundt fastfood er også almindeligvis antaget at forårsage fedme, diabetes og andre kroniske sundhedsforhold. Disse fødevarer forbruges i store mængder på grund af dets udbredte tilgængelighed og nogle gange fordi der ikke er nogen sund mad inden for rækkevidde. Områder kaldet mad ørkener, der indeholder vanskelige at finde eller overpris sunde fødevarer, bidrager til det stigende forbrug af fastfood måltider og øge befolkningens risiko for fedme.

En anden usund mad er sodavand, der indeholder høje koncentrationer af sukker og få andre næringsstoffer. Det anslås, at den gennemsnitlige sodavand indeholder ca. 40 gram sukker, ca. to gange det anbefalede daglige sukkerindtag. Andre sugared snacks, såsom cookies, donuts og nogle frugtsmakede drikkevarer, indeholder også sukkerindhold, der langt overstiger den daglige anbefaling. En af de uheldige bivirkninger ved at spise for meget sukker er insulinresistens, som i sidste ende kan føre til diabetes type II.

Visse fødevarer, der indeholder højt indhold af salt, anses generelt for at være usunde madvalg for de fleste mennesker. Fastfood, snackmad og færdige middage og supper indeholder høje natriumniveauer, som kan øge risikoen for forhøjet blodtryk. Personer med lavt blodtryk kan have gavn af en kost lidt højere i salt, men overdreven natriumindtagelse betragtes ikke som sund.

Nogle typisk sunde fødevarer kan være usunde for personer med visse allerede eksisterende sundhedsforhold. For eksempel kan de med irritabelt tarmsyndrom eller Crohns sygdom opleve, at korsbærgrøntsager, såsom broccoli eller blomkål, forårsager fordøjelsesbesvær. På samme måde kan de, der har fødevareallergi, ikke være i stand til at spise bestemte fødevarer, der er sunde for andre. Rådgivning af en diætist eller næringsekspert kan være til gavn for dem med kostbegrænsninger.