Hvad er vernix?

Vernix, også kendt som Vernix Caseosa, er et voksagtigt overtræk, der udvikler sig på fosterskind, der starter omkring den 20. uge af graviditeten. Niveauet af denne voksagtige belægning falder i løbet af graviditeten, med fuldtidsbørn har typisk meget lille vernix, mens for tidlige spædbørn kan have et tykkere lag af dette hvide voksagtige stof. Mange fjerner vernix kort efter fødslen, mens du tørrer babyen og bader den, mens andre fortaler at lade den være på plads.

Dette stof består primært af talg, som udskilles fra kirtler i fosteret. Det antages at beskytte det udviklende foster fra fostervandet, som virker som en fugtighedscreme for at forhindre skade på huden, enhver der har brugt lang tid i et bad eller poolen har bemærket, hvad der kan ske med huden, når det udsættes for længerevarende fugtighed. Dette stof synes også at have antibakterielle egenskaber, der kan reducere modtagelsen mod infektion, hvorfor nogle forældre foretrækker at lade den være på plads for at give ekstra beskyttelse umiddelbart efter fødslen. De fugtighedsgivende egenskaber af belægningen kan også bidrage til at forhindre tørring og revner i spædbarnshud.

Vernix kan være voksagtig til osteagtig i tekstur, og den er typisk hvid, selv om den kan være stribet med fødselsvæsker, der får det til at misfarve. Forskellige babyer kan fødes med varierende mængder af dette stof på deres kroppe, og større eller mindre niveauer giver ikke anledning til bekymring. Folk vasker sædvanligvis den nyfødte ren, fordi de er bekymrede for renlighed, og fordi de vil undgå at smøre fødselsvæsker på tøj og tæpper.

Forældre er undertiden uforberedt på udseendet af vernix, og det kan overraske dem. Andre ting, der kan overraske nye forældre, omfatter deformation af ansigtsegenskaberne, der skyldes passage gennem vagina og udseendet af blå mærker på barnets legeme. Alle disse ting vil naturligvis løse sig selv indenfor timer eller dage efter fødslen, selv om de kan være lidt alarmerende for dem, der aldrig har set et nyfødt spædbarn før.

For forældre, der vælger at forlade belægningen, vil den efterhånden blive absorberet i huden, eller det vil tørre op og flake af med tiden. Forældre kan også beslutte at massere stoffet let i huden, hvilket giver barnet en smule hud til hudkontakt og bevaring af vernixens fugtighedsgivende egenskaber. Der bliver dog ikke gjort skade for et spædbarn ved vask eller aftørring af stoffet.