Hvad er forbindelsen mellem rosacea og lupus?

Rosacea og lupus er ikke forbundet i deres ætiologi, men mange lupuspatienter er oprindeligt fejldiagnosticeret med rosacea. Den primære årsag til dette er, at lupuspatienter ofte udviser en mærkbar hududslæt, der har mange af karakteristikaene for en pause forårsaget af rosacea. Da rosacea primært påvirker ansigtet, kan patienter, der ikke har mange af de andre mest almindelige lupus symptomer, begynde rosacea behandlinger, indtil der opstår yderligere symptomer.

Lighederne mellem rosacea og lupus har tendens til at stoppe med ansigtsudslæt eller hævelse. Rosacea er en hudstilstand, der forårsager rødme, hævelse, kløe og rødme – oftest forekommende i ansigtet. Andre symptomer kan indeholde fremtrædende vener, rødme på næsen ledsaget af en pæreformet eller rund form og en tendens til at rødme oftere end de fleste. Disse symptomer kommer ofte i cyklusser, med visse aktiviteter eller situationer, der får dem til at blusse op.

Lupus er en autoimmun lidelse, der kan forårsage en lang række symptomer. De kan omfatte en sommerfuglformet udslæt på ansigtet, træthed, kronisk smerte, organfejl og stivhed i leddene. Det er en form eller arthritis, og forårsager mange af de samme symptomer som de mere almindelige variationer af tilstanden. Medicinering kan bidrage til at bremse symptomforløbet, og nogle patienter går i remission og forbliver symptomfrie i mange år.

Der er fare for læger, der mistager lupus for rosacea hos nogle patienter. Da lupus nogle gange påvirker forskellige organsystemer i kroppen, kan manglende behandling af den korrekte tilstand forårsage langsigtede problemer. Patienterne kan også udholde smerter og alvorlig ubehag i længere tid end nødvendigt, da receptpligtige lægemidler ofte er i stand til at lindre mange lupus symptomer.

Medicinske fagfolk og patienter kan arbejde sammen for at muliggøre en korrekt diagnose af rosacea og lupus. Patienterne bør være opmærksomme på yderligere symptomer at passe på, så de kan give deres læger en præcis beskrivelse af de ændringer, de oplever. Da rosacea symptomer ofte har specifikke udløsere, kan patienterne være opmærksom på, om deres ansigtsudslæt forekommer i forbindelse med bestemte hændelser af aktiviteter eller hvis det er en konstant tilstedeværelse. Fælles triggere for rosacea er udsættelse for sollys, stress, varmt vejr og visse fødevarer som alkohol og krydrede retter.

Lupus-patienter skal generelt udvise flere almindelige symptomer, før der foretages en diagnose. Når det er sagt, vil nogle læger begynde behandling, før dette kriterium er opfyldt, hvis symptomerne ikke forbedres over tid, selv uden udvikling af nye. Rosacea patienter bør opleve nogle perioder med remission eller nedsat symptom alvorligheden, så hvis dette ikke sker eller hvis der opstår yderligere symptomer, skal en læge underrettes.