Hvad er forskellen mellem de medicinske suffikser -ectomy, -om og -stomy?

De medicinske suffikser -ectomy, -om eller -omotiv, og -stomy eller -stomi alle beskriver forskellige typer kirurgiske procedurer. Mens hvert af disse suffikser indebærer at åbne en patient og skære, er de anvendte teknikker helt forskellige fra hinanden, ligesom slutresultatet er. Især for folk, der går i kirurgi, kan forståelsen af ​​forskellen mellem disse medicinske suffiks være kritisk for at forstå den kirurgiske procedure, som vil blive udført.

I en -ektomi er noget aktivt fjernet fra kroppen. For eksempel kan en kvinde med brystkræft få en lumpectomy, hvor klumper af mistænkt kræftvæv fjernes fra brystet. Man kunne tænke på en -ektomi som en skæring, hvilket slutter med at blive taget væk. Mange -ektomier er invasive, og de bruges til at behandle alvorlige medicinske tilstande som inflammationer og kræft.

En procedure, der slutter i en -tomy eller -otomi er en procedure, der indebærer skæring, men ingen fjernelse. For eksempel i en lobotomi, er en del af hjernen skåret væk fra resten, men den lobotomiserede del bliver sædvanligvis ikke aktivt fjernet. En “-otomi” er bogstaveligt talt et “snit.” Disse typer af procedurer anvendes ofte i sonderende kirurgi for at få en ide om, hvad der foregår i kroppen uden at fjerne noget, som i tilfælde af en gastrotomi, hvor maven åbnes for at lade en læge se indersiden.

Procedurer, der involverer a-stomy eller -ostomi er operationer, hvor der laves et hul i kroppen. Disse typer procedurer anvendes almindeligt til at indsætte porte, som kan bruges til at levere næring eller medicin. En berømt type stomy er en tracheostomi, en procedure, hvor der laves et hul i luftrøret. Proceduren giver øjeblikkelig adgang til luftvejen, og den kan anvendes både i akutte og kroniske indstillinger.

Disse medicinske suffikser er kun få blandt mange termer, der ofte anvendes i medicin. At forstå forskellen kan hjælpe patienterne med at vide, hvilken type operation der er under behandling, især for patienter, som kender deres latinske og græske navne til forskellige kropsdele. Talrige andre udtryk kan bruges til at beskrive forskellige typer kirurgiske procedurer og medicinske behandlinger, og nogle mennesker finder undersøgelsen af ​​medicinske suffikser og præfikser at være ganske interessante og nyttige når det kommer til at se medicinske dramaer på tv.