Hvad er medial condyle?

Den mediale kondyl er et fremspring af knogle, der er et træk ved både lårbenet i låret og tibiabenet i underbenet. Det kaldes medial, fordi det i begge tilfælde findes langs indersiden af ​​benet, mod kroppens midterlinie. Palpable som en afrundet bump på indersiden af ​​knæet i tilfælde af medial lårbenet condyle og lige under knæets indvendige side i tilfælde af medial tibial condyle er medial condyle i begge tilfælde et fastgørelsessted for flere større Muskler og ledbånd. Disse omfatter medial collateral ligament (MCL), semimembranosus muskel i hamstring gruppen på den bageste lår og kalvens gastrocnemius muskel.

Medens begge knogler har en medial og lateral kondyl, med sidekondylen på den anden side af knæet, er medial condylen den større fremtrædende, fordi mere vægt overføres over det indvendige aspekt af knæleddet. De parrede lårkondyler er placeret på hver side af patella eller knæskallen. De er parret af afrundede eminenser, der danner den distale eller nederste ende af lårbenet, den største af de menneskelige knogler.

Flere ledbånd, der er ekstruderende til knæleddet, er knyttet til de mediale og laterale kondyler, der forbinder lårbenet til henholdsvis tibia og fibula – især de parrede sikkerhedsleder. På siden af ​​den mediale kondyl er MCL’en, som løber lodret på indersiden af ​​knæskallen, og på siden af ​​sidekondylen er den laterale sikkerhedsligament (LCL), som løber lodret på ydersiden af ​​knæskiven. Vedhæftning til lårkondylerne er også de to hoveder af gastrocnemius, den store muskel synlig i kalven, med medialhovedet der stammer fra medial condylen og lateralhovedet, der stammer fra lateral kondylen.

Umiddelbart under den mediale lårbenskondyle og adskilles kun af den mediale meniskus, er den disk, der dækker disse knogler mod hinanden ved knæet, den mediale tibiale kondyl. Placeret på tibia’s proksimale eller øverste ende afspejler den mediale lårbenet kondyl i overfladeområdet og er et sted med vægtabsorption på det indvendige aspekt af knæleddet. Det er her, hvor den nederste ende af MCL’en lægges sammen, sammenkobling af de to knogler sammen langs deres mediale overflader.

Vedhæftning til den mediale tibiale kondyl er også senen til semimembranosus muskelen, den indvendige muskel i hamstringgruppen på det bageste indre lår. Denne muskel bidrager til bøjning eller krølling af knæet ved at trække opad på tibiabenet og derved få leddet til at hænge. På den anden side af knæet krydser den mest laterale af hamstring musklerne – biceps femoris – leddet og lægger sig til den laterale tibial kondylen meget, da lateral hovedet af gastrocnemius forbinder den laterale lårbenet kondyl over.