Hvad er tricompartmental arthritis?

Tricompartmental arthritis involverer alle tre af de anatomiske rum i knæleddet. Det kan forårsage betydelige ledsmerter og stivhed samt ustabilitet, det har tendens til at være mere almindeligt hos ældre voksne, fordi det repræsenterer en avanceret sygdomsforløb. Behandlingsmuligheder kan omfatte konservative foranstaltninger som medicin og fysioterapi sammen med kirurgi. En fuldstændig knæudskiftning kan være nødvendig for at tage tilstrækkeligt hensyn til patientens tilstand og genoprette mobilitet.

Kendt som patellofemoral, lateral tibiofemoral og mediale tibiofemorale led, er kamrene det punkt, hvor forskellige aspekter af knæleddet mødes. Disse omfatter lårbenet, den lange ben i låret, sammen med tibia, den lange knogle i underbenet og patellaen, knæskallen. Knæ arthritis starter typisk i et rum og kan over tid spredes til de andre, hvilket i sidste ende forårsager tricompartmental arthritis. Betændelse i knæet kan beskadige benet, hæmme ledbåndene i knæet og forårsage kroniske smerter, som kan blive værre i koldt, fugtigt vejr eller under træning.

Diagnose af tilstanden kræver en omhyggelig fysisk undersøgelse af knæ og medicinsk billedstudier. På billeder er det muligt at bestemme hvilke dele af leddet der er degenereret, og for at vurdere omfanget af skaden. Disse oplysninger kan være vigtige for en behandlingsplan. Hvis patientens knæ er klart alvorligt beskadiget, kan det være tilrådeligt at bevæge sig videre med kirurgi for at løse problemet, i stedet for at prøve konservativ behandling. Lavtliggende inflammation kan behandles med medicin, blid strækning og andre konservative foranstaltninger.

Løbende overvågning kan bestemme, om patientens tricompartmental arthritis reagerer på behandling. Nogle tilfælde kan håndteres med konservative foranstaltninger, mens andre kan blive gradvist værre. I disse tilfælde kan kirurgi anbefales, medmindre der er signifikante kontraindikationer. Ældre voksne med begrænset mobilitet på grund af andre problemer kan f.eks. Ikke være gode kandidater til operation.

Kirurgisk kan en af ​​de bedste muligheder for tricompartmental arthritis være en fuld knæskift. Medicinske fagfolk anbefaler typisk kun kirurgi, når andre muligheder ikke længere er levedygtige, fordi leddet er for degenereret, og udskiftning af det kan være det mest effektive valg. I en erstatning kan en kirurg gå ind i leddet, skære den beskadigede knogle ud og implantere et kunstigt knæ. Patienten skal bruge lidt tid på at genvinde, herunder i fysiske terapi sessioner for at genopbygge styrke og fleksibilitet omkring leddet, men bør nyde øget mobilitet og komfort efter knæet er helt helet.