Hvilke fødevarer skal jeg undgå, når gravid?

Under graviditeten er der en række fødevarer og drikkevarer, som bør undgås eller begrænses. Det er meget vigtigt, at kroppen får en velafbalanceret diæt, så babyen får de rigtige næringsstoffer. Maden, der spises under graviditet hjælper ikke kun babyen vokse, men giver også moderen energi til at klare ændringerne i hendes krop.

Der er visse typer fødevarer, der bør undgås for at forhindre madforgiftning og for at begrænse enhver risiko for barnet. Selv om det er en sjælden tilstand, eksisterer listeriose stadig. Denne sygdom har symptomer, der ligner influenza, og visse fødevarer bærer listeria kimen. Listeriose har været kendt for at forårsage dødsfald og abort. Det kan også være årsagen til alvorlig sygdom hos nyfødte babyer.

Ost, der er blød eller blå, bør undgås. Dette inkluderer Brie, Stilton og Camembert. Listeria er ikke til stede i hårde oste, forarbejdet ost eller cottage cheese. Kartoffelsalat og coleslaw bør også undgås, når gravid, samt fødevarer, der kræver opvarmning i en mikrobølgeovn. Sørg for, at al mad er varm hele vejen igennem.

En anden risiko for madforgiftning kan komme fra salmonella. Dette er en form for bakteriel madforgiftning. Salmonellaforgiftning kan forekomme, hvis upasteuriseret mælk er fuld, eller hvis rå æg eller mad fremstillet med æg spises. Salmonella er også til stede i rå kød og rå fjerkræprodukter. Salmonellaforgiftning kan ikke skade et ufødt barn, men disse produkter undgås bedst, når de er gravid.

For at være på den sikre side, hvor salmonellaforgiftning er bekymret, må du ikke spise kødprodukter ved grill eller sociale arrangementer. Spis ikke produkter fremstillet med upasteuriseret mælk, som kan omfatte parmesanost. Sørg for, at rå kød eller fjerkræ holdes godt væk fra andre fødevarer, når de er i et opbevaringsmiljø som f.eks. Et køleskab. Hold hygiejnehøjde ved håndtering af rå kød, og vask altid hænderne grundigt efterpå.

En anden infektion, der selvom sjældne kan overføres til et ufødt barn, er toxoplasmose. Dette er en parasitisk infektion, der findes i katekød. Toxoplasmose kan også findes i rå kød eller kød, der ikke er blevet kogt grundigt. Det kan også findes på uvaskede frugter og grøntsager. Gravide kvinder bør tage ekstraordinær forsigtighed, når de skifter en katts kuldbakke.

Et højt indtag af fisk eller fiskeprodukter bør også undgås, når de er gravid. Høje niveauer af kviksølv er til stede i fisk og kan skade et ufødt barns nervesystem. Når du er gravid, skal du undgå at spise store mængder tunfisk, sværdfisk og marlin. Gravide kvinder bør også undgå mad, der indeholder høje niveauer af vitamin A. Dette omfatter fødevarer som lever og torskeleverolie.

De fleste gravide kvinder er opmærksomme på virkningerne af alkohol på et ufødt barn, men også drikkevarer som kaffe og visse drikkevarer med høj koffein bør undgås. Rapporter varierer afhængigt af hvor meget koffein kan tages hver dag. Det antages, at gravide kvinder som retningslinje ikke må drikke mere end tre krus med øjeblikkelig kaffe om dagen. Chokolade indeholder også koffein, og chokoladeindtag bør begrænses til et par små barer hver dag.