Hvad er interaktionen mellem tramadol og xanax®?

Tramadol og Xanax® (alprazolam) interagerer, fordi begge lægemidler er centralnervesystemet (CNS) og respiratoriske depressiva. Begge stoffer forårsager symptomer som træthed, svimmelhed, søvnighed og langsommet eller lavere vejrtrækning. De tilsvarende virkninger af de to stoffer betyder, at de kan forstærke hinandens effekter. De to lægemidler kan bruges sammen, men samtidig brug kræver forsigtighed i form af lægevejledning.

Tramadol er en opioid, der er ordineret til smertelindring, og Xanax® er en benzodiazepin, der oftest bruges til behandling af angst. Opioider og benzodiazepiner stimulerer forskellige receptorer. Benzodiazepiner påvirker GABA-receptorer, mens opioider virker på mu-receptorer. Det er blevet teoretiseret, at nærheden af ​​GABA og mu-receptorer øger interaktiviteten mellem disse to typer af stoffer.

Nogle gange er denne interaktion en god ting. Større doser af disse to lægemiddeltyper kan anvendes i anæstesi. I kombination kan de producere en mere ønskelig beroligende virkning. Mindre doser kan bidrage til at forhindre afhængighed af enten stof og kan være passende, når folk har symptomer på både smerte og angst.

Den primære bekymring for tramadol og Xanax® er, at deres interaktion kan bringe urigtigt overvåget patienter i fare, som tager for meget af hverken medicin. Større doser af de to sammen kan forårsage død. Narkotika som disse, der påvirker vejrtrækning, kan forårsage søvnapnø, hvorfra folk kan være for beroliget til at vågne. Det meste af tiden, hvor folk har en stoppustepisode, vender de tilbage til bevidstheden for at genoptage vejrtrækningen. Den kumulative virkning af disse stoffer kan forårsage for meget sedation, hvilket risikerer chancen for, at folk ikke vil vågne op nok til at genoptage vejrtrækning.

Dette scenario er usandsynligt, når patienter tager de foreskrevne mængder tramadol og Xanax® under lægens vejledning. Der er variabler, som kan påvirke graden af ​​CNS og vejrtrækningsdepression, når disse lægemidler bruges sammen. Langsigtede brugere af Xanax® har tendens til at have færre CNS og åndedrætssymptomer, fordi de normalt har opbygget tolerance.

Den større risiko for tramadol og Xanax® interaktion opstår, når brug af begge lægemidler er forholdsvis ny, eller når patienter tager mere medicin end rettet. Muligheden for farlige bivirkninger øges med højere doser af hvert lægemiddel. Lægemidler som Xanax® er notorisk overdrevne, fordi folk hurtigt bygger tolerance på dem og ender med at kræve højere doser for at opnå de samme virkninger.

En anden risiko opstår, når patienterne anvender en praksis, der kaldes lægehandel. Patienter får nogle gange medicin fra flere forskellige læger uden at underrette hver ny læge om andre lægemidler, de bruger. Læger kan anbefale farlige doser, når de tror, ​​at en patient ikke tager andre lægemidler.

Når tramadol og xanax® tages sammen, vil de sandsynligvis interagere. Læger kan nedsætte doser af et eller begge lægemidler for at reducere interaktionens virkninger. Patienter bør altid lade lægerne vide om receptpligtige lægemidler, over-the-counter medicin og urte- eller vitamintilskud, som de bruger til at minimere potentielle problemer. Læger kan også øve tilsyn med patienter, der tager disse to lægemidler.