Hvad er virkningen af ​​en vippeløs livmoder under graviditeten?

En vippeløs livmoder, der undertiden omtales som en omvendt livmoder, er et udtryk, der anvendes, når livmoderen peger mod ryggen i stedet for at opretholde den typiske fremadrettede retning. En vippeløs livmoder kan være lidt ubehagelig under graviditeten, selv om der normalt ikke er nogen væsentlige sundhedsrisici forbundet med denne tilstand. Nogle symptomer omfatter smertefuldt samleje, lændesmerter og en øget risiko for at udvikle urinvejsinfektioner. Det er traditionelt blevet antaget, at en vippeløs livmoder øger risikoen for et tidligt abort, selv om videnskabelige undersøgelser har vist, at en kvinde med denne tilstand ikke længere er i fare for at lide et abort, end hvis livmoderen opretholder en mere normal stilling.

En omvendt livmoder er typisk en genetisk tilstand, hvilket betyder, at livmoderen er vippet ved fødslen. I nogle tilfælde hælder det ikke til graviditet, når forstørrede ledbånd i maven bliver svækket. I disse tilfælde vender livmoderen generelt til en normal stilling, når barnet er blevet leveret. Kirurgisk indgreb er lejlighedsvis nødvendigt i tilfælde af alvorlige smerter forbundet med denne tilstand.

De fleste kvinder, der har en skæv livmoder under graviditeten, vil slet ikke opleve nogen negative bivirkninger. Faktisk har mange gravide ingen anelse om, at der er et problem med livmoderplacering indtil et ultralyd udføres, og en læge nævner stillingen. I nogle tilfælde kan den omvendte livmoder forårsage pres på muskler og ledbånd i underkroppen eller i nærheden af ​​halebenet, hvilket fører til en vis ubehag.

Kvinder, der rapporterer bivirkninger forbundet med en vippeløs livmoder, klager typisk over rygsmerter eller ubehag under samleje. Mild urininkontinens eller et øget antal urinvejsinfektioner under graviditeten kan også forekomme.

Det er vigtigt at bemærke, at livmoderen i de fleste tilfælde vender tilbage til en normal position alene ved anden trimester. Selv om livmoderen forbliver i en skrå stilling, er der ingen væsentlige medicinske risici forbundet med dette. Kvinder, der fortsat har meget smerter på grund af livmoderplacering, kan kræve kirurgisk indgreb, efter at barnet er født. Eventuelle spørgsmål eller bekymringer om en vippeløs livmoder under graviditeten skal diskuteres med en læge eller anden læge.