Hvad er behovet for tilknytning?

Behovet for tilknytning er et af tre overtagne behov, som psykologen David McClelland har formuleret i sin teori om motivationen for menneskelig adfærd. Dette særlige behov vedrører ønsket om at blive forbundet med bestemte mennesker og grupper, for at få større tilhørsforhold og plads. Det kan spille en rolle i en række menneskelige interaktioner og i dannelsen af ​​obligationer og venskaber. McClellands teori er af særlig interesse for ledelsen og erhvervslivet, hvor forståelse af motivationer kan være vigtig for håndtering af personale.

En person med et moderat behov for tilknytning har tendens til at ønske at tilhøre grupper, skabe forbindelser og etablere relationer med andre mennesker. I en indstilling som et kontor kan dette omfatte samarbejdsorganisationer, venner med kollegaer og skabe en følelse af tilhørsforhold i virksomheden. Et lavt behov for tilknytning kan være en del af en mere selvstændig personlighed. Mennesker, der ikke føler et stærkt ønske om at blive tilknyttet andre, kan ses som loners, og kunne have svært ved at finde støtte.

I den anden ende af skalaen kan et højt tilknytningsbehov skabe en klangende, krævende personlighed. Disse personer kan have begrænset tolerance for uoverensstemmelse og kan lægge pres på mennesker omkring dem. Et ønske om at alle kommer sammen er også en nøgleegenskab for mennesker med stort behov for tilknytning. Disse personer kan frygte kontroverser eller argumenter og kan være vanskelige i et arbejdsmiljø, hvor kritik af projekter og enkeltpersoner kan være et vigtigt aspekt af samarbejdet om projekter.

I socialpsykologi hjælper teorier om motivation forskere med, hvorfor mennesker træffer beslutninger og hvordan de interagerer med hinanden. Tilbehørsbehovet kan være særligt vigtigt, når det kommer til at se på, hvordan gruppemedlemmer føler sig om deres tilknytning til gruppen. Det kan også bestemme, hvordan og hvor folk skaber venskaber. Oprindelsen bag usædvanligt høje eller lave behov kan også være et emne af interesse. Livsoplevelser som forsømmelse eller popularitet kan bestemme, hvor udadvendt et barn bliver som voksen.

Dette behov interagerer med behovet for præstation og magt, de to andre punkter i det overtagne behovsparadigm. Afhængig af indstillingen kan større og mindre grader af disse behov være ønskelige. På nogle arbejdspladser kan arbejdsgivere bruge screeningsværktøjer til at vurdere deres medarbejders psykiske egnethed og se på, hvor godt de passer ind i det samlede kontor dynamiske. På et kontor, hvor uafhængighed er værdsat, kan en person med et moderat til højt behov for tilknytning være en dårlig kandidat, for eksempel.