Hvad er den pudendale nerve?

Den pudendale nerve begynder i nedre ryg, som kaldes sakralområdet, og når det bevæger sig nedad, opdeles det i tre separate sektioner eller grene. Hver gren hjælper med at give vigtig fornemmelse og funktion. En gren påvirker anus, en anden påvirker kønsorganerne og de fleste fornemmelser, der er involveret i seksuel nydelse, og den tredje gren leverer følelse til perineum eller området mellem vaginal åbning eller testikler og anal åbning.

Nogle kan være bekendt med den pudendale nerve, fordi i fødsel er en smertehåndteringsindstilling en nerveblok, der skaber følelsesløshed eller nedsat følelse i kønsområdet og andre områder. Nogle fødselslæger og anæstesiologer foretrækker måske dette til en epidural blok afhængigt af omstændighederne. Langt den epidural er mere almindelig end en pudendal blok, men der er sikkert tegn på pudendale blokke i nogle arbejds- og leveringsscenarier.

Principielt ønsker de fleste mennesker ikke, at denne nerves fornemmelse er sløvet på nogen måde på grund af de områder, hvor den påvirker. I stor udstrækning er ting som orgasme direkte bundet til pudendalens funktion, og nogle mennesker med en beskadiget nerve kan også få problemer i tarmbevægelsen, udvikle forstoppelse eller have problemer med blærens funktion. Imidlertid kan en pudendalblok i nogle tilfælde være en ønskelig smertehåndteringsstrategi, hvis den behandler alvorlig og betydelig smerte i kønsregionen. Sådanne blokke er ikke kun til fødsel, og kan bruges til at diagnosticere pudendal nerveskader, der resulterer i smerte.

I nogle tilfælde kan fødsel eller andre skader direkte påvirke nerven. Dette er ofte kortvarig skade, og hovedsymptomet kan være tab af fornemmelse. Denne grad af følelse tab varierer, men det kan påvirke seksuel og tarm bevægelse funktion. Alternativt kan skader på nerven eller et scenario, der komprimerer nerven, resultere i smerte og ubehag i forskellige dele af bækkenet. Dette kan være kendt som nerveindfangning og kunne resultere i den meget smertefulde pudendale neuropati.

Pudendal neuropati ses som en udfordrende tilstand til behandling, og diagnosen er ikke altid øjeblikkelig, medmindre der er en klar årsag til skade. De vigtigste symptomer på denne tilstand er smerte i et eller flere af de kønsorganer, som nerveen indtager. En nyttig diagnose efter at udelukke mulige kompressionsårsager fra ting som cyster eller tumorer er en pudendal blok, fordi fuldstændig stop af smerte vil indikere involvering af nerven. Når diagnosen er nået, har folk flere behandlingsmuligheder, men fuldstændig helbredelse opnås kun i cirka halvdelen af ​​tilfældene, og mange mennesker må ty til flere smertehåndteringsstrategier for at kontrollere tilstanden. Det er heldigt, at tilstanden er sjælden, og mange mennesker, som har ringe skade på den pudendale nerve (fra fødsel), genvinder fuldt ud og går aldrig videre til udvikling af neuropati.