Hvad er forholdet mellem blodplader og røde blodlegemer?

Forholdet mellem blodplader og røde blodlegemer centrerer hovedsageligt omkring deres involvering i de homeostatiske mekanismer, der styrer blødning og blodkoagulering. Røde blodlegemer, også kaldet erythrocytter, forhindres af trombocytter eller blodplader i at frigøre for meget volumen gennem blødning som følge af en skade. Det er kendt, at røde blodlegemer bærer ilt til forskellige områder af kroppen, men det er også blevet opdaget, at cellekommunikation forekommer mellem blodplader og røde blodlegemer, der hjælper med at aktivere blodpladernes evner til at regulere homeostase. Denne forskning har været forbundet med mulige nye lægemidler, som kan bidrage til at forhindre for stor blodpropper og endog medicin, der anvendes til behandling af patienter med diabetes og slagtilfælde.

Når kroppen lider af en skade, der åbner huden og producerer blødning, dannes blodplader normalt for at størkne blodet og for at forhindre tab af for meget blod. Dette viser forholdet mellem disse strukturer, fordi blodplader virker på såret for at hjælpe med at stoppe blødningen og således aktivere den homeostatiske mekanisme, som forsøger at opretholde en ligevægt og balance mellem røde blodlegemer i kroppen. Hvis de homeostatiske mekanismer ikke fungerer korrekt, og blodpladerne ikke kommunikerer med de røde blodlegemer, kan der forekomme overdreven blødning. Hvis en stor mængde blod går tabt på grund af denne forekomst, kan kortvarig anæmi udvikles, da kroppen har brug for en tilstrækkelig forsyning af røde blodlegemer for at hjælpe med at transportere oxygen gennem hele kroppen.

Forskning har vist, at blodplader og røde blodlegemer ikke kun er forbundet med den måde, de begge bidrager til at opretholde homeostase i kroppen, men også på måder der bidrager til cellekommunikation. Røde blodlegemer har vist sig at frigive adenosintrifosfat, eller ATP, som er et molekylært enzym, der ofte omtales som energimarginalen i cellen. ATP frigivet af de røde blodlegemer fortæller blodpladerne at producere nitrogenoxid, hvilket hjælper med at regulere blodpladeaktivitet og forhindre for stor blodkoagulation. Forskere mener, at disse oplysninger kan bidrage til at forbedre narkotika forbundet med diabetes og hjertesygdom, da forskningen er blevet korreleret med den korrekte udvidelse af blodkarrene og blodgennemstrømningen.

Når for mange røde blodlegemer går tabt som følge af en skade, skal kroppen producere flere celler for at fremme afbalanceret helbred og ligevægt. Tab af røde blodlegemer eller reduktion af deres funktioner kan fremkalde en tilstand kendt som anæmi, da røde blodlegemer hjælper med at transportere ilt til forskellige punkter i kroppen. Hvis anæmi er bekymret, kan en blodprøve bestilles for at bestemme antallet af blodplader og røde blodlegemer i øjeblikket i kroppen. Disse tests kaldes almindeligvis blodpladetal og et antal røde blodlegemer, og vil give en klarere ide om kroppens aktuelle tilstand.