Hvad er funktionen af ​​det perifere nervesystem?

Hovedfunktionen i det perifere nervesystem (PNS) er at forbinde centralnervesystemet (CNS) til resten af ​​kroppen, såsom organer, muskler og lemmer. PNS består af nerver og neuroner, der forbinder nervesystemet med de forskellige dele af kroppen, hvilket gør det muligt for hjernen at kommunikere med alle områder af kroppen. PNS består af to separate opdelinger kendt som det somatiske nervesystem (SNS), som er ansvarlig for styring af de frivillige muskler og sensoriske organer og det autonome nervesystem (ANS), som er ansvarlig for at kontrollere de ufrivillige muskler.

Der er to typer neuroner i det perifere nervesystem, kendt som sensoriske og motoriske neuroner, og de overfører information via kemisk og elektrisk signalering. De sensoriske neuroner, også kendt som afferente neuroner, er ansvarlige for at sende meddelelser fra kroppen til nervesystemet. Motorneuronerne, også kendt som efferente neuroner, sender meddelelser fra hjernen til de forskellige dele af kroppen. Nogle af motorneuronerne er ret lange, fordi de skal nå fra det perifere nervesystem til den del af kroppen, de har brug for at kommunikere med.

SNS er ansvarlig for kommunikation mellem hjernen og de frivillige muskler og sensoriske organer. Den modtager meddelelsen fra et sensorisk organ, såsom øjne, ører eller hud, og relæer det tilbage til CNS til behandling. Efter at hjernen modtager signalering, kan den derefter vælge, hvordan det vil få kroppen til at reagere.

ANS er ansvarlig for kommunikation mellem hjernen og de ufrivillige muskler, kirtler og organer som hjerte, lunger og binyrerne. Kommunikationen i denne del af det perifere nervesystem styrer kroppens ufrivillige områder i den ubevidste tilstandstilstand. I nogle tilfælde, såsom dyb vejrtrækning, kan ANS også arbejde sammen med bevidstheden.

Det autonome nervesystem er yderligere opdelt i tre sektioner kaldet sympatisk nervesystem (SNS), det parasympatiske nervesystem (PSNS) og det enteriske nervesystem (ENS). SNS hjælper kroppen med at håndtere stress mere effektivt ved at frigive mere adrenalin, stigende sved og hjertefrekvens. PSNS’en derimod gør det modsatte, og det hjælper kroppen med at slappe af og er i stand til at styre funktioner som at sænke hjertefrekvensen, forringe eleverne og uddybe blodkarrene. ENS er ansvarlig for at tage sig af alle fordøjelsesfunktionerne i spiserør, mave og tarm.