Hvad er hvid tungen?

Hvid tungen henviser til tilfælde, hvor en persons tunge er belagt med en tynd, hvid film. Døde hudceller eller bakterier på overfladen af ​​tungen kan få det til at se hvidt ud. En person kan have hvid tunge på grund af en række ting, herunder overdreven tør mund, en oral gær infektion eller de tidlige stadier af oral cancer.

Kronisk tør mund er en af ​​de mest almindelige årsager til hvid tunge. Dehydrering er ofte årsagen til tør mund. Folk bør drikke rigeligt med vand hele dagen for at undgå at blive dehydreret. Hvis en person tager antibiotika, spiller ofte sport eller har tilbragt en nat med at drikke flere alkoholholdige drikkevarer, kan han eller hun have større risiko for at blive dehydreret.

Dårlig mundhygiejne kan også føre til tør mund. Folk bør være sikker på at børste deres tænder flere gange om dagen. Flossing og brug af mundskyl også fremmer god mundtlig pleje. Hvis en person er tilbøjelig til denne tilstand, kan det være en fordel at let børste tungen i sig selv.

En anden almindelig årsag til denne tilstand er en oral gær infektion, også kendt som thrush. Ligesom en vaginal gærinfektion, er thrush forårsaget af en svamp, der hedder candida. Hvid tungen forårsaget af oral trussel vil være tykkere og mere smertefuld end den slags forårsaget af dehydrering.

Denture wearers, personer, der tager inhaleret astma medicin eller lider af kroniske immunforstyrrelser er blandt dem med høj risiko for at udvikle en oral gær infektion. En læge kan ordinere en anti-svamp mundskylle for at helbrede candida. Hvis en person ved, at han eller hun er tilbøjelig til at blive spændt, kan regelmæssigt forbruge yoghurt og hvidløg hjælpe med at forhindre gentagelse, fordi disse fødevarer indeholder naturlige gærskærende egenskaber.

En af de mere sjældne, men potentielt farligste årsager til hvid tungen er leukoplaki. Leukoplakia forårsager patches af hvide pletter at forekomme på tungen, tag på mund og tandkød. Ældre eller dem, der har kompromitteret immunsystemer, har en højere risiko for at udvikle leukoplaki end andre.

Leukoplakia bør tages alvorligt, fordi det kan være et tidligt tegn på oral kræft. Rygere eller personer, der har haft kræft i andre dele af kroppen, bør søge lægehjælp så hurtigt som muligt, hvis de har mistanke om, at de har leukoplaki. En tandlæge eller læge kan gøre en biopsi for at afgøre, om kræftceller er til stede. Den tidligere kræft er fanget, jo større chance en patient har for genopretning.