Hvad er ureterolithiasis?

Ureterolithiasis er dannelsen af ​​nyresten, også kendt som renal calculi, i urinerne, som er muskuløse rør, som bevæger urinen til blæren fra nyrerne. Når ureterolithiasis udvikler sig, kan stenene blokere en eller begge urinerne, hvilket forårsager en smertefuld tilstand kendt som et renal kolikanfald. Smerten fra et sådant angreb starter normalt i lommen og bevæger sig gennem urinvejen til kønsorganerne, da stenene passeres fra kroppen.

Der er flere mulige årsager til dannelsen af ​​nyrestenen, der forårsager ureterolithiasis, selvom det ikke altid er muligt for en læge at finde en årsag. Kost kan spille en rolle i væksten af ​​sten, selv om det ikke almindeligvis antages at forårsage deres dannelse. En familie eller personlig historie med nyresten, stofskiftesygdomme og cystisk nyresygdom anses alle at spille en rolle i udviklingen af ​​nyresten. En høj procentdel af patienter, der har den sjældne sygdom, nyre-tubulær acidose, har også tendens til at dyrke nyresten. Calciumbaserede antacida og nogle typer diuretika kan også øge chancerne for at få nyresten.

Symptomerne på ureterolithiasis har tendens til at forekomme efter de tidlige stadier af udvikling af nyresten. Hvis symptomer på nyresten frembyder sig, vil de normalt ses, når stenene bevæger sig ind i urinvejen. Denne tilstand sker senere under fremdriften af ​​stenene gennem kroppen, når de bevæger sig ind i en eller begge urinerne.

Sten i urinlederen kan forårsage ekstrem smerte, da kroppen forsøger at skubbe dem gennem rørene og ind i blæren. En patient kan opleve smerter i lungen, kvalme og opkastning. Urin kan forekomme lyserød på grund af tilstedeværelsen af ​​blod. Patienterne kan også opleve brænding under vandladning og trangen til at urinere oftere. I nogle tilfælde kan en infektion udvikle sig, hvilket forårsager kulderystelser og feber ud over disse andre symptomer.

Ureterolithiasis behandles normalt ved blot at gøre patienten mere komfortabel, mens nyrestenen afslutter deres rejse til blæren. Kraftigt vandforbrug kan hjælpe nyrestenene til at bevæge sig gennem systemet. En læge kan også ordinere medicin til behandling af smerte. Ofte vil en læge anmode om, at en patient fanger og holder nyrestenen, når de er gået. Det er sådan, stenene kan analyseres i håb om, at grunden til deres dannelse kan bestemmes, og der kan træffes foranstaltninger for at forhindre fremtidig nyresteinvækst.