Hvad er sammenhængen mellem stress og nattesved?

Stress- og nattesved går ofte sammen, og begge betingelser kan være årsagen til den anden. Angst og stress er en almindelig årsag til nattesved, især hos mænd. På den anden side kan nattesved forstyrre søvn og kan være en kilde til nød. I de fleste tilfælde kræver behandling af nattesved også behandling af stress og angst.

Natsved indebærer kraftig sved og kan være alvorlig nok til at dæmpe sengetøj og pyjamas. Søvn bliver ubehagelig på våde ark, og kulderystelser bliver sandsynligt. Når nat sveder er alvorlige, kan skiftende lagner, pudebetræk eller endda tøj være påkrævet midt om natten. Naturligvis er denne aktivitet en stor forstyrrelse i sig selv, hvilket gør afslapning og tilbagesendelsen vanskelig. Derudover bekymre sig over fremtidige angreb af nattesved og de tilhørende vanskeligheder kan føre til yderligere angst og søvnløshed.

Flere forhold og faktorer kan være ansvarlige for nattesved og deres associerede angst, og yderligere faktorer kan bidrage til deres hyppighed og sværhedsgrad. Miljøfaktorer som stuetemperatur kan føre til stress og nattsvette, og enkle foranstaltninger som f.eks. Tilbagestilling af termostaten kan være nok til at kontrollere nattesved. I andre tilfælde kan nogle lægemidler oplyse nattsveder som en bivirkning, og andre lægemidler kan øge angst. Hormonale skift i overgangsalderen kan også være ansvarlig for stress samt nattesved. Natsved har også været forbundet med nogle alvorlige medicinske tilstande, men ofte er nattesveder resultatet af stress.

Angst er en af ​​de mest almindelige årsager til nattesved, især hos mænd. Stress gør forstyrret søvn mere sandsynligt, og denne nød under søvn forårsager nattesvetten. Selv når andre faktorer er ansvarlige for at forårsage tilstanden, vil høj stressniveau sandsynligvis øge sværhedsgraden af ​​nattesved.

Mange behandlinger og teknikker anbefales til at lindre både stress og nattesved. Reduktion af koffeinindtag er ofte nyttigt for at reducere begge betingelser. Stress relief teknikker såsom meditation og motion kan også reducere sværhedsgraden og hyppigheden af ​​nattesved.

Når stress ikke er den primære årsag til nattesved, kan behandlingen blive vanskeligere. For eksempel, når receptpligtig medicin bivirkninger er ansvarlige, bør medicin ikke blot afbrydes, men en læge kan muligvis tilbyde en lignende recept. Selv i disse tilfælde, når stress ikke er den primære årsag, vil reduktion af stress ofte have en positiv effekt på nattesved, og anbefalinger til behandling af stress og nattesved er ofte synonyme.